• Cécile Graven

2021, wat gaat het ons brengen? Covid, Trump, natuur, milieu en meer.

Tja, wie het weet....

Ongetwijfeld houden we dit jaar nog last van Covid-19, vooral nu die meer besmettelijke vorm wereldwijd ( nou ja) oprukt.

Als lichtpuntjes zijn er dat er steeds meer vaccins op de markt komen en dus steeds meer mensen ( voor nog onbepaalde tijd) immuun zullen zijn. Het mooiste nieuws vond ik dat er iets in de maak is wat je jezelf kan toedienen via je neus en dat werkt tegen alle nu bekende varianten van SARS-CoV19 en tegen diverse andere corona-virussen. Maar ja, het is nog volkomen onduidelijk wanneer dat op de markt komt want het is slechts op dieren ( nertsen, katten, honden en chimpansees) getest en het hele traject van testen op mensen moet nog beginnen.


En dan is er de USA. Na de bestorming van het Capitool door een menigte door Trump opgehitste stommelingen vraag je je af of de nieuwe president elect greep op het land krijgt of dat er een burgeroorlog uit gaat breken.

Een land wat per eenheid van 100.000 mensen het hoogste aantal besmettingen en het hoogste aantal doden heeft en waar de cijfers per dag erger worden ( zie de gegevens van het John Hopkins). En dan schieten ze ook nog op elkaar ook :(

Het viel me op dat veel politie-agenten de bestormers geen strobreed in de weg legden.

Die werden heel wat vriendelijker bejegend dan de mensen die de afgelopen maanden voor Black Life Matters de straat op gingen. Daar waren heel veel politiemensen en national guard-figuren en werd zelfs bij volkomen vreedzame betogingen de pepperspray rond gespoten alsof het een luchtverfrisser was. Het laat wel zien hoe die racistisch de Amerikaanse maatschappij in elkaar steekt.

Maar het lichtpuntje is dat Trump uit het Witte Huis verdwijnt, hopelijk na een impeachment dat gesteund wordt door genoeg republikeinse vertegenwoordigers in senaat en congres. Met Trump verdwijnt ook het beleid wat de milieu-eisen voor allerlei activiteiten verlaagde en het oliemaatschappijen mogelijk maakte om in beschermde natuurgebieden te gaan boren of fracken.


Over natuur en milieu gesproken, het merendeel van de mensen wil een schoner milieu en meer en betere natuur. Dat is mooi :) Maar die wil van de mensen wordt niet bepaald door regeringen omgezet naar beleid en zelfs als er al beleid voor bestaat wordt het niet uitgevoerd.

Twee voorbeelden van de laatste tijd: België laat opnieuw gevaarlijke bestrijdingsmiddelen ( Neonicotinoïde bestrijdingsmiddelen ) toe ondanks een Europees verbod op het gebruik. :(


Nederland gaf gratis Stikstof-rechten aan boeren, in de hoop dat stoppende boeren die dan wilden verkopen aan boeren die niet dicht bij natuurgebieden boerden. Niet dat je dan minder stikstof in de lucht krijgt want de Raad van State had niet gezegd dat dat moest.

En wat is er nu gaande? Grote bedrijven proberen nu die stikstofrechten van die boeren op te kopen om zelf minder te hoeven beperken op de stikstof-uitstoot. Bijvoorbeeld het Rotterdamse Havenbedrijf probeert ze te kopen van boeren in Zuid-Holland.

Tja, de regering geeft ze gratis weg (maar ze hebben wel waarde en daardoor is die gratis weggeverij een kadootje van de belastingbetalers aan de boeren die er geld voor kunnen krijgen waardoor bijvoorbeeld het toch al niet bepaald schone Rotterdam nog war meer stikstof in de lucht zal krijgen. Ik heb nog geen politieke partij waar dan ook in het land horen protesteren. Of zouden ze het domweg niet snappen?


Nou ja, ik ben niet helderziend, dus heb ik geen idee wat dit jaar allemaal onze aandacht verder gaat opeisen.

Eén ding weet ik wel: deze nieuwe plek voor mijn blog op WiX zal nog heel wat werk vragen. Iemand zei me vandaag: Er staat niet veel op toch?

Nou, ik had meer dan 200 posts hier naar toe verhuisd, maar kennelijke zijn die niet goed te vinden. Vandaag ben ik bezig geweest om achterhaalde blogs ( vooral over covid-19) te verwijderen. En posts met foto's en beschrijvingen van verkochte boeken en schilderijen. Daar ben ik nog niet klaar mee. En dan zijn er nog wat posts die qua tekst nog steeds mijn instemming hebben, maar waarvan de foto verdwenen is. Ik heb ze nu in de afdeling drafts gezet, maar weet niet of ik ze wel of niet opnieuw moet publiceren. Hoe denken jullie daarover????


Tot slot: Blijf gezond en houdt hoop !


11 views0 comments

Recent Posts

See All