• Cécile Graven

Alles wat je wilt weten over kwasten en penselen ( 1 en 2)

Dingen die je wilt weten over kwasten en penselen (1)

Er bestaan veel kwasten en penselen speciaal geschikt voor bijvoorbeeld aquarel of acryl. Een goede winkel ( fysiek of online) kan je precies vertellen welke soort of welk merk voor jouw techniek geschikt is. Penselen en kwasten zijn de meest gebruikte gereedschappen bij het schilderen. Als je geen beginner bent loont het om te investeren in een goede kwaliteit. Maar het is niet oz dat de kwast met de duurste haren ook het meest geschikt is voor de techniek/materialen die jij gebruikt.

Het onderstaande over het reinigen van kwasten geldt niet voor olieverf. Dit artikel gaat ook niet over siliconenkwasten.

1 : Kwasten en penselen bestaan uit 3 onderdelen: 1) een steel ( van hout of kunststof)

2) de ferule ( het metalen schildje dat de haren bundelt en bevestigd houdt aan de steel

3) de haren ( nylon of diverse soorten dierenhaar).

2 : Varkensharen ( ook wel genoemd chinese kwasten) of nylon kwasten en penselen zijn het meest geschikt voor olie- of acrylverf.

3 : Kwasten met natuurlijk haar hebben verschillende voorkeuren: , marterhaar olie- of aquarelverf

. eekhoornhaar waterverf, kaligrafie . kameelhaar waterverf, kaligrafie, tempera

. ossenhaar waterverf kaligrafie

. Kolinsky marterhaar olie- en waterverf.

4 : Zet kwasten en penselen nooit lang in het water, dit vervormt de haren. Maar als je ze toch in het water zet, zorg dan dat de bovenkant van de ferule boven water blijft. Water wat boven de ferule uitkomt kan leiden tot losweken van de ferule en de haren en is het einde voor je kwast of penseel.

5 : Reinig je penselen en kwasten vaak. Realiseer je dat acrylverf al tussen de haren kan opdrogen tijdens het schilderen. Hoe sneller de verf droogt, hoe sneller je je penseel of kwast tussendoor moet reinigen. Reinig met koud tot lauw water en een blok handzeep of eventueel shampoo. Gebruik geen reinigingsmiddelen die je ook niet op je eigen haar zou smeren. Spoel daarna de zeep goed weg zodat het spoelwater helder is. Duw de natte haren eventueel in model en knijpt zachtjes overtollig water er uit. Laat de haren drogen door de penselen en kwasten met de steel naar beneden staand te laten drogen of horizontaal neer te leggen.

6 : Reinig nieuwe kwasten en penselen voor het eerste gebruik. Gebruik ook nu geen heet water. Heet water tast de natuurlijke olie om echt haren penselen aan. Strijk nieuwe kwasten met varkenshaar eerst voorzichtig langs schuurpapier. Dit is niet om losse haren te verwijderen ( alleen slechte kwasten en penselen verliezen haren) maar om de varkensharen iets te splijten. Hierdoor kunnen ze meer verf of water vasthouden.

7 : De vorm van de haren bepaalt wat je met een penseel kan doen. Daarop kom ik terug in het tweede artikel over kwasten en penselen. Maar penselen die aan één kant afgesleten zijn, waarvan de haren wijd uit staan of die anderzijds hun vorm verloren hebben hoeven niet gelijk naar de prullenbak verwezen te worden. Soms geven ze bij schilderen toch nog een leuk speciaal effect. Of je kan ze gebruiken voor de meer plakkerige media zoals gesso, gel en vernis. Beter een oude kwast verpesten dan een nieuwe, nietwaar?

Alles wat je wilt weten over kwasten en penselen ( 2)

Er zijn veel verschillende kwastvormen en elke vorm heeft zijn eigen mogelijkheden en onmogelijkheden.

Hieronder is dat te zien.


penselen en hun mogelijkheden

penselen en hun mogelijkheden


Hopelijk vinden jullie dit artikel interessant en leerzaam. Kritische opmerkingen zijn welkom. Goedkeurende ook 😉

#kwasten #penselen #reinigen

1 view0 comments