• Cécile Graven

Avocado's : onbekend en onbemind ? Gezond of gevaarlijk?Een paar jaar geleden stond ik in de supermarkt een paar avocado's uit te zoeken. Een jonge vrouw vroeg verlegen wat avocado's in warme streken groeien aan bomen die wel 30 meter hoog kunnen worden. Ze zijn van binnen vettig zodat je ze leeg kan lepelen en smaken iets zoutig.

In het midden zit een grote pit (daarover zo meer).

Ik legde uit dat ik de pitholte meesstal vulde met mango-chutney, peperig en zoet tegelijk. Tegenwoordig eet ik het liever in combinatie met bv een druppeltje maggi per lepel. Wat Roquefort kaas is er ook heerlijk bij of wat kleine reepjes uitgebakken spek. En zo zijn er wel meer dingen zouter of juist zoeter te bedenken. Zelfs met wat cayennepoeder of chilipoeder is het lekker als je van pittig houdt. Ik zit net te bedenken dat het waarschijnlijk ook lekker is met wat gemberpoeder of met gepureerde knoflook.


Ik vertelde dat avoca'do's ook de basis zijn van (Mexicaanse) guacamole.

Maar daar zijn niet alle meer dan 600 soorten voor geschikt.

Hier is de link naar een artikel over de 6 populairste soorten waarin geschiktheid voor bepaalde bewerkingen en verschillende smaken worden beschreven.


https://www.24kitchen.nl/populair/dit-zijn-de-6-populairste-soorten-avocado


Dan 2 dingen over de pit.


Avocado pitten waren recent in het nieuws. Iedereen heeft altijd geleerd dat als je de avocado door de helft hebt gesneden en de helften hebt gescheiden dit pit altijd in een helft blijft plakken. We leerden allemaal dat je die helft stevig moest vastpakken en en dan met een goed scherp mes

een goede harde klap op de pit moet geven, het mes maakt een diepe kerf en je kan hem met het mes uit de halve avocado tillen.

Nu klagen (neuro)chirurgen steen en been over het grote aantal verwondingen aan handen van koks en kokkinnen, vooral bij degenen die in restaurants, bistro's of de catering werkzaam zijn.

De artsen adviseren de pit er dus uit te scheppen met een lepel.


Het tweede feit is dat je uit de pit zelf een avocadoboom kan laten groeien. Maar niet door die pit in de grond te stoppen, want dan rot hij weg, zo zonder vruchtvlees en beschermende schil om het eerste uitlopen te bevorderen en het plantje de kracht te geven naar boven te gaan groeien en schimmels te weerstaan.


Nee, je boort 3 kleine gaatjes net door de schil, in een horizontale lijn, verdeeld qua afstand.

Je prikt, niet te diep, 3 cocktailprikkers in de gaatjes. Je vult een fles met water of een vaasje en hangt de pit op door de prikkers op de rad te laten steunen.

Het vocht in vaasje of fles zet de pit aan tot wortelgroei.

Af en toe het water verschonen en kijken hoe op een gegeven moment de bovenkant openbarst en het kiemplantje te voorschijn komt.

Wacht tot plantje en wortels stevig en gezond zijn, houdt aarde en een bloempotje bij de hand en til de avocadopit voorzichtig recht omhoog van de fles of vaas.

Knip eventueel bruin geworden of toch geknakte worteleindjes weg en verwijder de cocktailpikkers. doe de pit in de bloempot met aarde en houdt die een week goed nat, daarna langzaam minder water geven maar zorg dat de aarde altijd vochtig blijft door bv depot in een ruime schotel te zetten zodat de plant kan drinken en geef de plant zo eens in de 14 dagen een onderdompelingsbad van ca 1 kwartier of korter als er geen luchtbelletjes meer uitkomen.


Je boompje kan nu gaan groeien. Maar avocado's . zoals op onderstaande foto te zien zijn, zal je niet krijgen. Om vrucht te dragen moeten de hier verkrijgbare avocado's namelijk op een avocado-onderstam van een wildere soort worden ge-ent.

Maar mooie bomen worden het wel, zeker als je hen beschermen kan tegen vorst.


Ik hoop dat jullie nu avocado's niet meer onbekend en onbemind zullen vinden. En lekker om te eten.

En als jullie ook met het kweken van een avocadoplantje beginnen, dan hoor ik dit ook graag.

Ben benieuwd :)Indien u de copyrighthouder van deze foto bent laat het mij dan svp even weten. Mijn email-adres vindt u op de startpagina van deze blog door naar beneden te scrollen.

12 views0 comments

Recent Posts

See All