• Cécile Graven

Boerenkool en vele varianten

en gezonde wintergroente. Ik denk dat stamppot boerenkool in vele gezinnen elke winter wel minstens 1 keer op tafel wordt gezet.

Ik heb boerenkool nooit lekker gevonden. Mijn moeder kreeg bij mij alleen boerenkool naar binnen als ze een stamppot maakte met veel meer aardappel dan boerenkool. En dan nog moesten jus en rookworst de doorslag geven.

Door mijn vader heb ik gemerkt dat het door hem uitgesprokene over voedsel ook mijn lust-ik-wel, lust-ik niet enigszins bepaald heeft . (Hij lustte overigens wel boerenkool.) Hij vond botersla iets voor konijnen, postelein was sterf-op-straat-groente, en die zurezultvariant voor op brood die leek op glas-in-lood noemde hij van glas-ga-je-dood.

Maar mijn moeder heeft me goed duidelijk weten te weten hoe enorm gezond boerenkool wel is.

Vitaminen, mineralen en sporen-elementen. En niet te vergeten heel veel gezonde koolhydraten.

Vandaar dat ik mijn eigen gezinnetje ook boerenkoolstamppot op tafel zette. En dat zonder een overmaat aan aardappelen.

Nu zag ik zo'n week of 2 a 3 terug bij Hofweb rode boerenkool in de aanbieding staan.

Ik hoopte dat rode kool anders zou smaken dan groene boerenkool en wilde dat wel eens proberen, temeer daar ook op Hofweb een recept voor boerenkool-chips + dipsaus stond.

Uitgeprobeerd, die chips konden me niet echt bekoren hoewel ik het kruidenmengsel, wat je over de boerenkool strooit alvorens ze in de oven te stoppen, wel een aanrader vond.

Maar van het recept voor de dipsaus ben ik echt blij geworden.

Ter gelegenheid van de aanwezigheid van een goede vriend ter ere van mijn verjaardag heb ik die saus, enigszins aangepast ( want hij houdt net als ik van goed scherp/heet/pedish) gemaakt. De strooikruiden toegevoegd aan de andere kruidenpoeders, iets minder komijn, iets minder zout, meer knoflookpoeder, meer chilipoeder.

Tip: meng in een schaaltje alle poeders het het zout droog door elkaar en voeg daarna pas de mayonaise of (soja)yoghurt toe en roer echt goed om te zorgen voor een goede menging.

Deze saus is verrukkelijk bij gerookte zalm, bij tomaten, bij komkommer en ongetwijfeld zal het ook een goede sla-dressing zijn.


Maar terug naar de boerenkool.

Bij Hofweb kan je zelden iets bestellen in 1-persoons-porties.

Dus heb ik me vandaag aan het koken van een paar stengels boerenkool gewaagd.

Het was raar, maar het kookwater werd rood en de kool was heel erg donkergroen geworden.

(En smaakte nog steeds naar gewone boerenkool.)

Terwijl de boerenkool gekookt werd ( 15 minuten) bakte ik in een restje uitgesmolten spekvet 2 eieren met doorgeprikte dooiers op vrij zacht vuur zodat de er over verkruimelde roquefort tijd had om te smelten.

De uitgelekte boerenkool op het bord, de eieren erop, gaten in de eieren geprikt zodat de vloeibare kaas door de boerenkool heen kon druppen zodat elk stukje boerenkool naar de kaas smaakte en minder naar boerenkool.

Ik denk dat je dit lekker vindt als je van boerenkool houdt. En als je geen allergieën hebt voor bv koe kaas dan kan je natuurlijk veel variaties naar eigen smaak maken.

13 views0 comments

Recent Posts

See All