• Cécile Graven

Brood en cake bakken zonder granen, de gouden ei tip .

Omdat glutenvrije fabricaten meestal mais, boekweit of gierst bevatten kwam ik voor ‘brood’ terecht op crackers van tamme kastanjes. Dun, droog , erg breekbaar en naar mijn smaak veel te zoet. En je maag vullen deden ze al helemaal niet.

Begin dit jaar kwam ik voor een paar weken terecht in een verpleegtehuis is Sneek, om uit te rusten van ontstane ontberingen.

Ze hadden daar 2 fantastische koks die na de eerste week ( ik had al mijn speciale voedingsmiddelen meegenomen zodat ze werkmateriaal hadden voor die ene week) het koken met ‘rare’ dingen helemaal onder de knie hadden en fantastisch lekkere dingen voor me maakten.

Door hen leerde ik dat er ook dingen bestaan zoals amandelmeel.

Alleen ging die kennismaking anders dan in de bedoeling van de chef-kokkin had gelegen.

Er stonden pannenkoeken als dessert op het menu en zij wilde mij, in plaats van een klein bakje alpro-vla verrassen met ook een pannenkoek. Ze kwam wat ontredderd naar me toe en zei: Ik heb een pannenkoek van amandelmeel voor je gebakken, maar het kleeft niet aan elkaar en ziet er gek uit. Ze zette het bord voor me neer en ik zag een stuk of 5 stukjes wildgevormde plaatjes die nog het meest leken op kletskoppen. En zo smaakten ze ook. Van mij hadden ze dat vaker mogen maken, maar het resultaat was kennelijk het eergevoel van de koks te na, want ik kreeg het niet weer.


kletskoppen


Maar ik wist nu dat het bestond en kwam al googelend ook te weten dat er bananenmeel bestaat.

Voor die meelsoorten staan er genoeg recepten op het internet, dus zo gauw ik weer langer dan een paar seconden kon staan ging ik aan de slag om cake te maken met het bananenmeel en een notencake van het amandelmeel. Ook recepten met gewone bloem zou je makkelijk moeten kunnen omzetten door als kleefstof een extra ei door het beslag te kloppen.

Ik volgde de beide recepten tot op de letter, de smaak van beiden was prima, al zeg ik het zelf, maar het spul was, ondanks goede verpakking, na een dag al oud en veel te droog.

Ik op zoek en vond ergens op het internet een tip van een brood- en banketbakker : Bij glutenvrij bakken van brood of cake .Eén eitje door deeg maakt het steviger, alleen ook veel harder, alleen eiwitten erdoor maakt het gebak keihard en droog en alleen eigeel erdoor maakt het brood soepel én steviger en het blijft langer vers.

#allergie #Goudenei #amandelmeel #zondergranen #bananenmeel

0 views0 comments

Recent Posts

See All