• Cécile Graven

Chia Pudding

Chia-pudding

Chia-zaad wordt sinds een poosje een ‘superfood’ genoemd en in allerlei recepten komt het voor als een soort graanvervanger. Chiazaad is echter totaal geen graan, het zijn de zaden van een plant uit de familie van de Ganzevoet. Tegenwoordig Ganzenvoet volgens het beruchte Groene Boekje.

Is Chiazaad gezond? Ongetwijfeld, er zitten veel gezonde dingen in Chiazaad, net als in zoveel andere zaden. { Chia zaden zitten boordevol omega 3 vetzuren, proteïne en ijzer (3x meer dan spinazie!)}

Kan je er dood aan gaan? Ja, voorzover ik weet is er iemand aan het inslikken van 1 eetlepel chia-zaad overleden. Dat kwam omdat die oen zich niet realiseerde dat chiazaad na in contact gekomen te zijn met vocht heel snel flink begint op te zwellen.

En als je dus een lepel ongeweld chiazaad inneemt is dat snel een dikke klont die de ademhaling tegenhoudt. Die oen is dus gestikt.

Maar bij een chiapudding gebruik je juist de opzwellende en dus vocht onttrekkende werking van chiazaad.


met kokos en kersen


Als basis gebruik ik een literpak alpro soja ‘yoghurt’. Ik houd van naturel, maar vanille of een vruchtensmaak zou ook kunnen. Heb je geen allergie voor melksuikers of melkeiwitten dan kan je natuurlijk yoghurt, vruchtenyoghurt , kefir of hangop nemen, hoewel je bij hangop minder chia moet gebruiken.

Okee. Je neemt je liter ‘yoghurt’ en mengt dit met minstens 1 flinke eetlepel chiazaad en een eetlepel goed gebroken lijnzaad ( ik vermaal gekochte gebroken lijnzaad nog eens extra in mijn vijzel). Je mengt deze twee ingrediënten heel goed met de yoghurt.

Als je een toevoeging maakt met eveneens vochtonttrekkende en opzwellende ingrediënten zoals bv rozijnen. krenten, gedroogd fruit zoals bv mangoschilfers, meng die er dan doorheen. Echt goed roeren is belangrijk, want alles wat opzwelt en vocht onttrekt maakt de yoghurt tot een pudding en daar wil je niet in gaan roeren. Hetzelfde geldt als je meer de hartige kant op wil met bv groentenchips, hoewel je je daar bij moet realiseren dat groentenchips zelden of nooit bestaan uit enkel gefrituurde groentenbrokjes.

Als je de pudding als ontbijt wilt eten laat je het een nacht staan, wordt het een dessert dan laat je het geheel overdag wellen/opstijven, in de koelkast.

Je schept de pudding op je bord of kom en voegt dan naar smaak ingrediënten toe zoals bv allerlei soorten bessen, siropen , honing , gehakte noten en noem maar op. Als je al krenten of gedroogd fruit hebt laten mee-wellen, dan zal je waarschijnlijk niets anders willen toevoegen. Maar het is dus per persoon te individualiseren. Je kan de pudding tot op ongeveer een week koel bewaren, maar na ca 3 dagen begint het iets terug te lopen, er scheidt zich vocht af. Die schifting is niet ongezond, het is geen schifting zoals melk die zuur wordt. Je kan het vocht er weer door roeren of er omheen scheppen.

Het is in ieder geval een gezond gerecht voor iedereen die door allergieën geen muesli of cornflakes kan eten en toch gezonde dingen wil binnen krijgen.

Zowel de chia als het gebroken lijnzaad voorkomen constipatie.

Als jouw yoghurt minder dik of juist dikker is dan moet je even uitproberen hoeveel zwellende zaden of vruchten je moet toevoegen, halverwege dag of nacht kan je altijd eventueel nog wat extra chiazaad er door heen roeren.

Eet smakelijk 🙂

#gezond #fruit #yoghurt #hangop #pudding #variaties #lijnzaad #chia #gezondheid

0 views0 comments

Recent Posts

See All