• Cécile Graven

Een koud maaltje voor hete dagen


Toen ik nog niet wist dat ik allergisch was voor koe- en geitenmelkproducten prefereerde ik yoghurt ver boven kwark. Bij de (Alpro)sojaproducten is het andersom. Een diëtiste wees me op het bestaan van sojakwark omdat daar veel meer proteïnen in zitten dan in de yoghurt.

De mildzure smaak bevalt me prima.

Het heeft me altijd verbaasd dat bij het veranderen van de smaak van yoghurt en kwark de meeste mensen altijd kiezen voor het toevoegen van iets zoets. Alsof wij mensen veelal tegenwoordig niet toch al te veel suikers binnen krijgen.

Hier een recept voor een koud ontbijt of lunch of als voorgerecht, gebaseerd op een recept voor gazpacho.

Nodig : (soja)kwark, vleestomaat, stukje komkommer. Dat is de basis. Aan die basis voeg ik meestal zilveruitjes toe of Amsterdamse uitjes. Soms wat knoflook of (zwarte) peper.

Hoe kouder je uitgangsmateriaal is, hoe beter.

Je snijdt de vleestomaat in dunne plakjes, je haalt de harde middens en de gelei met zaadjes er uit en snijdt de rest in kleine blokjes. Je doet het zelfde met de al dan niet geschilde komkommer. Wat zout er over en in de koelkast het zout het overtollige vocht er laten uittrekken (ongeveer een half uurtje).

Ondertussen snijd je de uitjes ook in kleine stukjes. En plet wat knoflookteentjes.

Als je zover bent hussel je de door jou gekozen ingrediënten door de kwark. Proeven op smaak.

Als je zwarte peper gebruikt, denk dan ook eens aan het toevoegen van wat kurkumapoeder ( geelwortel), samen een gezonde combinatie. Maar te veel kurkuma maakt de smaak bitter.

Een variatie: gebruik ipv de vleestomaat – niet met zout bestrooide – stukjes ( rode) paprika.

Eet smakelijk !

Ennuh, ik hoor graag hoe jullie het vonden smaken en/of welke variaties jullie prefereren of hebben uitgevonden.

12 views0 comments

Recent Posts

See All