• Cécile Graven

Een virus is geen levend diertje

Het Coronavirus oftewel Covid-19 is geen levend diertje. Het is dus geen bacil ( zoals bv het bacil wat TBC veroorzaakt). Bacillen kun je dood maken door een vloeistof waarin ze zitten een bepaalde tijd tot 130 graden Celsius te verhitten ( denk aan gesteriliseerde melk) of bloot te stellen aan vrieskou of aan UV-C licht. Omdat een virus geen levend diertje is kan je het ook niet doden. Het Covid-19- virus kan alleen onschadelijk worden gemaakt door het uit een te laten vallen. Dat kan door verdroging. Het kan door een flinke portie UV-C straling en het kan door zeepwater, hoe schuimiger hoe beter. Om uit te leggen waarom die drie dingen werken moet ik eerst meer vertellen over dit virus.

Zoals al gezegd, het virus is geen piepklein beestje. Buiten een lichaam is het in feite een zakje van een in zeep oplosbare stof. Aan de buitenkant van dit zakje zitten allemaal stekeltjes met bolletjes er op. Dit zijn de zg receptoren, of te wel ontvangertjes. Binnen in het zakje zitten strengetjes DNA ( erfelijk materiaal. In dit geval van heel wat meer enge ziektes dan 1). Als een of meer receptoren van het virus bemerken dat ze op een menselijk slijmvlies of op oogvocht terecht zijn gekomen komen ze vroeger of later altijd via neus of mond in de longen terecht. Eenmaal daar muteert het virus onmiddellijk. Het laat het zakje openbarsten en daardoor komen de ziekmakende deeltjes DNA in het longweefsel terecht en beginnen zich te vermenigvuldigen. Omdat het een mix is van gevaarlijke virussen heeft ons afweersysteem eerst moeite om het als een gevaar te herkennen en om dan vervolgens voldoende afweer en mogelijke immuniteit op te bouwen. Het COVID-19- virus heeft stukjes in zich van onder andere influenza, SARS en MERS.


Verdrogen van het virus gaat het snelst op hete droge plekken, dus bv veel warme zon en flinke droge wind.

Zonlicht bevat UV-C- stralen. Deze stralen doden levend weefsel , ook menselijke huid) maar veroorzaken ook mutaties in het DNA in het virus waardoor het uit een valt. Maar dit gebeurt eigenlijk alleen als het zonlicht fel genoeg schijnt door het gat in de ozonlaag. ( Dus zo rond 11 uur tot 4 uur ‘s middags.)  Dat is dus de beste tijd voor een ommetje als je dat nog mag maken.

En over het nut van schuimige zeep heb ik het hierboven al gehad. Het jasje gaat stuk door de zeep. En hoe meer schuim, hoe meer kans dat het in alle hoekjes van je handen etc. komt.

Hoop dat dit helpt met het begrip voor onder andere het vele handen wassen. Nog vragen? Ik zal ze proberen te beantwoorden. Stay safe all

Update: hier een link naar een korte video over het virus die waarschijnlijk beter  begrijpbaar is  voor mensen die visueel zijn ingesteld. In de video zit maar 1 foutje, de vleermuis is bewezen niet de bron van COVID-19 ( SARS-COV  , CORONA virus ). Gezien het feit dat er nu ook 1 hond , 2 katten en een of meer tijgers in de Bronx-ZOO positief zijn getest ligt hert meer voor de hand dat een hond of een kat de bron is geweest. https://www.vrijeacademie.nl/vrije-academie-tv/?utm_source=clang&utm_medium=email&utm_campaign=01.429-09-04-2020-do

#wegkrijgen #informatie #uitleg #SARSCOV #uitlegovervirussen #COVID19

3 views0 comments

Recent Posts

See All