• Cécile Graven

Food-allergies/ voedsel-allergiën

Deze blog is in het Nederlands/ This blog is in Dutch.

Meestal laat ik hier dingen zien die ik gemaakt heb als mixed-media-kunstenares.

Vandaag schrijf ik over voedselallergiën en geef ik het recept van iets wat ik vandaag uitprobeerde ( ik moet nog zoeken naar een foto die er bij past, dus misschien wordt het een nietszeggende foto). Eind verleden jaar werd bij mij een glutenallergie geconstateerd. Ik ben allergisch voor de producten die in glutenvrije kant-en-klaar vervangers van brood etc. worden gebruikt: mais, boekweit en gierst. ( ja hoe kan je het treffen? ).

Er was een bakker in Joure die brood ,die ik zou moeten kunnen eten, kon laten bezorgen, glutenvrij witbrood . Smerig was het woord, geen kraak of smaak aan en zo’n rottig klein broodje kostte bijna 7 euro per stuk en was na 1 dag al zo oud dat je er geen vork in kon zetten zonder het in kruimels uit een te zien vallen.

Ik zocht me te pletter op internet naar broodvervangers ( nu moet ik er bij zeggen dat ik door een enkelbreuk met complicaties totaal niet in staat was om zelf brood te gaan bakken). Het enige wat ik kon vinden waren 2 dingen: rijstwafels en kastanjecrackers, die laatste via Hofweb.nl

Toen wist ik nog niet dat rijstwafels bere-slecht zijn voor je bloedsuikerspiegel.

Nou dat spul at ik dus maanden lang. Maar ik houd niet van zoet, een kastanjemeel (van tamme kastanjes) is berezoet.. Ik at het dus met lange tanden en had al gauw door dat je er tig zou moeten eten om enigszins een vol gevoel te kunnen krijgen en dat dan vooral door het erop smeren van veel (alpro)boter en dubbel beleg. En rijstwafels, die zijn dan wel niet zoet, maar ze verteren zo snel dat je veel te snel alweer honger krijgt. Al met al viel ik na mijn blessure in korte tijd 13 kilo af. ( Tja nu hang wangen, hang ex-onderkin, bovenarmflappen. Over borsten zullen we het maar niet hebben. En verdwenen zitvlees waardoor ik nu anti-decubitus en andere zachte kussens gebruik. En ik moet nu sparen om mijn huidige lange broeken te vervangen door 1 maat kleiner en in plaats van een N-maat een K-maat.)

Pas geleden zei mijn natuurarts ( een echte Dr i.p.v. een Drs zoals huisartsen) : “Ja, maar weet je dan niet dat roggebrood en spelt wel gluten bevatten, maar dat dat heel andere gluten zijn dan de gluten in tarwe? Probeer eens of je roggebrood of spelt kunt verdragen.” Nu heb ik roggebrood altijd lekker gevonden en ik ben aan het proberen geslagen. En ik ben ook aan het bakken gegaan met speltbrood, een foccacia-brood, recept van het internet, waar ik een week mee toe kon. Maar nu ga ik alleen vertellen over het roggebrood.

Roggebrood is zoet van zich zelf en af en toe vond ik dat lekker met gemberjam, of bruine suiker of met oude kaas ( ja, ik ben ook allergisch voor alle melkproducten en onderdelen van koe- en geiten-melk, mag nog wel sommige schapenmelkproducten en echte buffelmelk Italiaanse Mozzarella).

Maar goed, het roggebrood.

Ik verzamelde lang recepten in een paar schriften en daar probeerde ik de nu nog bruikbare recepten uit te filteren. Kwam een recept tegen over peercappacio met krokant gebakken rookvlees. Ik ben geen peer-fan, maar vandaag bedacht ik een variatie en dat smaakte mij lekker , dus geef ik hier onder mijn recept/ Ben benieuwd of jullie het ook maken en hoe jullie het vonden.

Recept voor lunchgerecht per persoon:

2 schijven ananas op eigen sap ( dus zonder extra suiker o.i.d.) uit blik of verse ananas of stukjes ananas uit blik.

1plak roggebrood verkruimeld

naar wens een snufje kaneel poeder

naar wens wat kerriepoeder of garam-massala poeder

ongeveer 3 plakken rookvlees ( bij voorkeur paardenrookvlees, daar zit minder troep in).

Wat mayonaise ( de Zaanse variant in tube is koolhydraat-arm ,er bestaat ook een kerrie-mayonaise-variant van het zelfde merk)

Meng het verkruimelde roggebrood op een bord met de stukjes ( goed uitgelekte) ananas en de kruiden naar wens. En met wat mayonaise,, hoeveelheid naar gewenste plakkerigheid.

Snijdt het rookvlees in smalle reepjes en bak het in een droge koekenpan ( met anti-aanbakbodem)

op hoge warmte tot het krokant is.

Verspreidt de krokante rookvleesreepjes over de ‘salade’ . Eet smakelijk 🙂

Naar wens kan ijsberg sla, kropsla of veldsla aan de salade worden toegevoegd. Misschien smaakt taugé er ook wel lekker bij met het lichte bittertje.

Deze foto slaat nergens op, maar nou ja, er is ananas te zien 😉


#roggebrood

0 views0 comments

Recent Posts

See All