• Cécile Graven

Gek op goulash

Updated: Dec 22, 2020

Al sinds ik voor me zelf ging koken ( ik was 17 ) hield ik van Hongaarse goulash.

Dat was nog in de tijd dat voedsel uit blik bestond uit in het blikje het echte originele voedsel zat zonder allerlei chemische toevoegingen etc.

Tegenwoordig word ik ziek van elke soort goulash uit blik, dus probeer ik allerlei goulash-recepten ( al dan niet aangepast vanwege mijn vele voedsel-allergieën ) uit. Toch bleef ik iets missen en dus doorzoeken. En toen zag ik ( bij Hofweb) iets op goulash-gebied wat ik niet kende. Een pakje met daarin 2 zakjes verschillende kruidenmengsels. Merk Beltane.

Volgens de verpakking heb je voor 1 verpakking ( 2 personen) nodig:

300 g rund- of varkensvlees,

200 g uien

100 g wortelen

20 g tomatenpuree

250 ml water.

Plus nog 2 eetlepels olie voor het bakken van kruidenmengsel 1 en later het vlees

In zakje 1 zit een mix van zeezout, karwij, koriander, knoflook, paprika, chilipeper, laurierblad, kruidnagel en kaneel ( allen in poedervorm)

In zakje 2 rijstmeel, zeezout, paprika, selderij, knoflook, peper, rietsuiker, prei, lavas enwat zonnebloemolie.

Waarschuwing: in deze kruidenmixen zitten ingrediënten die voor sommige mensen allergenen kunnen zijn.)

Voor de originele bereidingswijze heb je nog een oven en een afdekbare ovenschaal nodig ( dus misschien ook alufolie als je geen bijbehorende deksel hebt.

Nu was goulash vanouds een herders gerecht en de herders die de kudden dreven waren meestal schaapherders en dus was het door hen gebruikte vlees meestal een jonge ram. Maar goed, vanwege mijn allergie voor varkensvlees koos ik voor rundvlees en vanwege de prijs voor hacheevlees.

Hieronder geef ik de originele bereidingswijze, daaronder de bereidingswijze zoals mij die nog lekkerder leek ( en m.i. ook was ) en als variant de veganversie waarvoor het pakje ook een recept bevat.

Originele bereidingswijze :

1) Zet alle ingrediënten klaar, de wortels in schijfjes , de uien in blokjes en zet het water klaar. Mijn advies: knip ook de 2 zakjes kruidenmix vast open

  1. Doe twee eetlepels plantaardige olie samen met kruidenmix 1 in een pan en breng vervolgens de kookplaat op temperatuur.

(mijn advies kies voor een temperatuur die net iets hoger ligt dan tussen middelhoog en hoog.) Voeg het vlees toe zo gauw de kruiden beginnen te roken. Als roerend omscheppen tot het vlees grotendeels dichtgeschroeid is. Voeg dan de wortels en uien toe en braad het even door tot ook de uien wat glazig zijn

  1. Voeg water aan het kookvocht toe , meng de tomatenpuree en kruidenmix 2 er doorheen en laat het dan eenmaal opkoken. Vuur uit en alles overdoen in een vuurvaste ovenschaal. Laat het in een voorverwarmde oven op 200 C ( circulatie oven 170 C ) afgedekt gaar worden. Totale kooktijd voor varkensgoulash 60 – 75 minuten. Voor rundergoulash ongeveer 75- 90 minuten.

Variant op de bereidingswijze.

Omdat ik, nadat mijn huishouden inkromp van 3-persoons via 2-persoons naar 1-persoons , mijn grote ovenschalen allemaal weggaf kreeg ik nu lang niet alle goulash in wording in de ovenschaal.

Plus dat ik eigenlijk helemaal niet erg graag de elektrische oven gebruik als iets ook op de kookplaat kan. En het afdekken met alufolie vind ik ook niet echt fijn voor het milieu dus bleef dat deel goulash gewoon op zacht vuur doorsudderen. (Wist je overigens dat alu-folie altijd gebruikt moet worden met e glimmende kant naar het voedsel en de doffe kant naar buiten?)

Omdat ik er van houdt dat goulash niet dun moet zijn maar bijna uit zich zelf blijft staan na afkoeling, hield ik de deksel scheef op de pan zodat er stoom kon ontsnappen. Ongeveer 10 a 15 minuten voor het einde van de kooktijd voegde ik wat bruine pasta van rijstmeel ( de fusillie) toe zodat die nog meer kookvocht konden opnemen. Ik heb werkelijk genoten van mijn goulashmaaltijd.

Het oven gedeelte had natuurlijk dezelfde smaak, maar door het toch wat ontsnappen van stoom waren er stukjes vlees deels boven het kookvocht komen te staan en dus wat doorbakken/hard. Ook was er langs de randen wat vastgebakken, zonde om voedsel met weekwater te moeten weggooien vind ik. Dus voortaan blijft alles in de braadpan ( of te wel the dutch oven zoals Amerikanen zeggen).


goulash met rijstpasta


Vegetarische- en veganvariant.: Aardappelgoulash met linzen.

Toevoegen de ingrediënten:

350 g geschilde aardappelen, 100g uien, 100g wortels ( allen gesneden)

70 gram gewassen linzen

50 gram augurken in blokjes gesneden.

1 eetl tomatenpuree,

1 eetl mosterd

350 ml water

2 eetlepels olie

Verhit de olie in de pan, voeg kruidenmix 1 toe. Als de kruidenmix gaat geuren voeg dan de uien en wortels toen en laat de uien glazig worden. Voeg dan de aardappels toe en bak verder.

Voeg vervolgens het water en al de andere ingrediënten al roerend toe.

Laat het geheel op laag vuur met gesloten deksel in ca 30 minuten gaar worden. Wel af en toe omroeren.

#kruidenmizen #allergie #recepten #bruinerijstpasta #glutenallergie #Beltane #varkensgoulash #aardappelgouulash #rundergoulash #recept #coeliaki #allergenen #vegan #vegetarisch #goulash #pasta #dutchoven #Hofweb #meerderebereidingswijzen

0 views0 comments

Recent Posts

See All