• Cécile Graven

Gerookte-zalm-tafel

Om te beginnen:  Ik wens jullie allemaal fijne kerstdagen en een gezond 2020 / To start with: Ido wish you all a merry christmas and a healthy 2020.

Een keer per jaar ga ik me een week of zo te buiten aan het eten van gerookte zalm, daartoe aangespoord door de jaarlijkse zalmactie van Glenn Talloch.  Een halve zij zalm met een tientje korting.


zalmactie meestal in oktober en november


Ik maak er dan een soort rijst-tafel van, met zalm in plaats van rijst. Of te wel zalm met heel veel dingen er bij. En geen eet-bestek, het wordt handen werk; maar wel bendes theelepeltjes om dingen uit bakjes en kommen  te scheppen en een flinke rol met keukenpapier ( stukken goedkoper dan papieren servetjes )

ff tussendoor: Als je niet van zalm houdt of dit te duur vind: Je kan hetzelfde idee toepassen door er een capucijner-tafel van te maken.

Als je niet tegen vet eten kan ( ook al zijn het gezonde vetten) dan is die zalm natuurlijk geen optie…, tenzij je er dingen bij geeft die de maag helpen het vet te verteren. Omdat niet iedereen van dezelfde smaken en smaakcombinaties houdt gaan de bijgerechten via fris, via zoet, via zuur naar flink peperig.

Voor de liefhebbers van pittig: Natuurlijk staat er een molentje met zwarte peperkorrels op tafel en een klein bakje met een mini-lepeltje voor de jalapeno-peper-poeder. En een strooiertje met cayenne-peper.


Voor de frisse hapjes tussendoor:  Een kom met grof gesneden komkommer, twee schaaltjes cornichons (gepeperd en ongepeperd, cornichons zijn die hele kleine augurkjes. Ik prefereer van de gewone cornichons die van Kuhne of van de Lidl en voor de pepercornichons die van de Jumbo ), schaaltjes met fijne en grove mosterd (de grove mosterd voor de mensen die de mosterd wat minder pittig willen eten). Twee platte borden met witte druiven in kleine afhaptrosjes van 2 tot 4 druiven.


Voor de koolhydraatzoekers: rijstwafels, kastanjemeel-crackers en boerderijchips  (Als je geen glutenallergie hebt dan kan je natuurlijk allerlei soorten crackers of brood serveren met eventueel de broodrooster in de buurt. ) Boerderijchips zijn chips gemaakt van aardappelen met schil, gefrituurd in zonnebloem-olie en bestrooid met zeezout, dus geen nare toevoegingen zoals bv maismeel.

Als echte zoetmaker staan chutney van groene tomaten en bakjes met appelstroop klaar. Ja, een dun laagje appelstroop binnen een rolletje zalm smaakt echt goed al klinkt de combinatie van de zoute zalm en de rinse smaak van appelstroop wat vreemd. Ik zou zeggen: probeer het eens. 😉


Mijn favoriete smeerseltje om op  de zalmfilet te strijken en vervolgens op te rollen is  een mierikswortelspread.

Daarvan hier het recept:

Snipper een kleine ui zo fijn mogelijk. Zo fijn mogelijk om klontjes in de spread zo veel mogelijk te vermijden

Houdt wat mayonaise bij de hand, hoe dikker/lobberiger hoe beter.

Rasp een flink stuk mierikswortel fijn of gebruik een half potje kant en klare mierikswortelpasta… ze bestaan van het merk Kuhne en ze zijn te vinden in de schap met poolse produkten in sommige supermarkten.  (Mierikswortel verliest snel haar smaak als ze geraspt aan lucht wordt blootgesteld. Dus als de vraag naar de spread groot is, maak dan liever  nog een of twee bakjes tussendoor.)

Meng de mierikswortelrasp snel met de fijn gesnipperde ui en dan snel met een beetje mayonaise. Hussel dit goed door zodat de mierikswortel een mayonaisefilmpje krijgt en voeg vervolgens  meer mayonaise toe tot je een mengsel hebt dat dun genoeg is om te smeren, maar dik genoeg is om in de zalm te blijven zitten als je die oprolt.


Toevoeging op 4 maart 2020: Vandaag ontdekte ik nog een lekkere combinatie : schijfjes yacon (knol) op de gerookte zalm. De zacht zilte fluwelige zalm combineert prachtig met de rinse knapperigheid van de yacon. Ik prefereer ze  allebei puur, maar als je kruiden erbij wilt gebruiken kan dat natuurlijk ook. En als je geen yacon kunt vinden neem dan liever een licht zure appel in schijfjes dan yaconsiroop, want yaconsiroop is wel heel erg zoet en dan proef je de zalm niet meer.

Eet smakelijk.

#capucijner #jalapenopeper #mierikswortel #groenetomaten #cayennepeper #zwartepeper #gerooktezalm #zalmtafel #yacon #komkommer #wittedruiven #ui #zalm #recept #capucijners #chutney #mosterd #mayonaise #cornichons #mierikswortelspread #appelstroop #groenetomatenchutney #lekkereten #glutenvrij

2 views0 comments

Recent Posts

See All