• Cécile Graven

Gezond gaat door de mond met een salade met yacon.

Updated: Dec 22, 2020


salade met yaconschijfjes.


Gezond gaat door de mond is een oude wijsheid .

Mijn oma wist het en haar voorouders ook.

Je kan alleen gezond blijven als je voldoende weerstand hebt tegen ziektekiemen.

Daarom kreeg je in de winter gerechten op tafel vol gezonde dingen, erg bittere spruiten, zuurkool-stamppot met spek en worst, hutspot met klapstuk , stamppot boerenkool met worst, groenten uit de weck, pekelvlees, gerookte ham, gedroogde worst en noem maar op.

Gezond?? zullen mensen zich nu afvragen.

Ja dat was nog in de tijd dat vleesvee niet vol zat met ingespoten hormonen en anti-biotica en er geen mais en melkeiwitten aan de vleessoorten werden toegevoegd. Blikgroenten met hun hedendaagse toevoegingen werden zelden gegeten.

Mensen hadden vet en vlees nodig om zich zelf warm te houden omdat hun eten niet altijd verrijkt was met koolhydraten zoals zoetigheid en ze in de winter ook vaak hun eigen vet verbrandden.

In de lente kwamen soep van jonge toppen van de brandnetel en molsla en al die dingen die bere-gezond zijn.

Het is dus waar, gezond gaat door de mond. Maar in feite wordt hoe gezond we zijn, hoeveel weerstand we hebben tegen ziekmakers, veel meer bepaald door hoe het is met het darm-biome. Darm-biome is een duur woord voor alle bacterien, gisten en schimmels die in je darmen leven en voor het verteringsproces zorgen. Die levensgemeenschap zorgt dat het voedsel wordt omgezet in stoffen die door de darmwand heen kunnen om via je bloed door je lichaam verspreid te worden en te dienen als bouwstof of energie. De darmbacterien halen hun eigen energie vooral uit koolhydraten en , als die te weinig voorradig zijn, uit vetten. Alles wat de darmbacterien niet kunnen omzetten, zoals bijvoorbeeld vezels, wordt door je darmen als poep naar buiten gewerkt.

Bijvoorbeeld een anti-biotica-kuur verstoort het evenwicht tussen de aanwezige flora en fauna, en dan kunnen kwalijke gisten, schimmels of bacterien de overhand krijgen. ( Als dit evenwicht lang verstoord blijft krijg je een ziekte die nu in het Engels Leaky gut syndrome wordt genoemd en in het Nederlands het lekkende darm syndroom. Het betekent dat de darmwand niet meer kunnen filteren, ook verkeerde afvalstoffen kunnen dan in je bloed komen, met alle gevolgen van dien.)

Een van de beste voedingsmiddelen om het evenwicht in je darm te herstellen is de yacon. Over de yacon ga ik hier niets vertellen. Daarover is genoeg info te vinden op het internet en anders weet je natuurvoedingswinkel het wel.

De salade.

De rinse smaak van de yacon combineert goed met de eveneens wat rinse smaak van verse ananas en de zoete smaak van snoeptomaatjes. Extra vitamientjes en mineralen kunnen komen door bv wat rauwe verse spinazie of veldsla of waterkers 0f een sla-soort die je lekker vindt. Op de foto’s zie je dat ik komkommerreepjes en waterkers als groenvoer heb gebruikt. Wat olie en balsamicobalsem, of wijnazijn of vers citroensap er bij en klaar. Mocht het zo zijn dat je geen yacon in huis hebt, gebruik dan schijfjes appel. Ook gezond.

Eet smakelijk.


#darmbiome #recepten #slasoorten #appel #sla #lekkendedarmsyndroom #ananas #leakygut #komkommer #waterkers #recept #yaconfruit #weerstandopbouwen #salade #tomaatjes #veldsla

7 views0 comments

Recent Posts

See All