• Cécile Graven

Gezondheid en koken zonder allergenen

Gezondheid en voedsel zonder tarwe, boekweit, mais en gierst.

Met ontelbare pagina’s en online groepen die praten en schrijven over voedsel en/of gezondheid.

Dus je kan je afvragen waarom ik een nieuw blogjournaal ben begonnen over die beide onderwerpen. Het draait om het woord allergie.

Dat zit zo: Sinds een jaar of 30-40 ontwikkelde ik steeds meer voedsel-allergieën { plus nog wat allergieën voor aanrakingsdingen ( in plastic tasjes, shampoo’s, luxaflex-koorden etc ) en allerlei soorten pollen } , totaal in het najaar van 2018 zo’n 27 voor voedsel alleen.

Een paar lastige allergiën ( omdat het spul overal inzit, zelfs in dingen waarvan je het helemaal niet verwacht) zijn bijvoorbeeld lactose ( inclusief melk-eiwitten ) en mais.

In de supermarkt ben ik dus een fervent ingrediënten-lezeres en bij elke kreet ‘vernieuwd’ op een verpakking kreeg ik een stuip, want dat betekende in 9 van de 10 gevallen dat er mais of maissiroop aan het kant en klaar product was toegevoegd (want dat is in alle opzichten een te goedkope grondstof). En verwacht jij mais en melkeiwitten in gesneden en voorverpakte vleeswaren? Het zit er dus wel in. Ik kon minder en minder kant en klaar producten kopen en ik leerde mezelf gezonde kruidenolies maken ( 14 dagen trekken in de zon op de vensterbank) , broodspreads, koekjes, pizzabodems, Italiaanse tomatensauzen voor over de macaroni en noem maar op.

En toen werd in het najaar van 2018 ontdekt dat ik een glutenallergie had. Dat leek me eerst tot daaraan toe, want of het er nu 27 of 28 zijn… Tenslotte wist ik dat er in de supermarkt een schap voor glutenvrije producten was, dus…

Dat viel tegen.. Alle vervangers van broodbakmengsel tot noem maar op bleken minstens of boekweit, of mais of gierst te bevatten. En tja, daarvoor ben ik ook allergisch. Omdat ik pal daarop mijn enkel brak en door complicaties het bijna een jaar duurde eer ik weer kon staan zat zelf koken en bakken er niet in. Je kan niet zittend in een rolstoel in je pannen kijken of een oven op sta -ooghoogte gebruiken kwam ik als brodvervanger kant en klaar uit op kastannje-crackers en rijstwafels. Eén bakker 5km verder verkocht glutenvrij witbrood, maar dat smaakte smerig en was na 1 dag al oud. (Ondertussen weet ik wat hij anders had moeten doen, maar daar kom ik later in een blog wel op terug.)

Toen ik weer af en toe een minuut kon staan waagde ik me aan het bakken en kokerellen met rijstmeel, amandelmeel en kastanjemeel. Alles mislukte welk internetrecept ik ook probeerde.

Toen zei een medisch specialist tegen mij: probeer het eens met speltmeel. Of roggemeel, daar zitten wel gluten in, maar het is een ander soort gluten dan de gluten in tarwe.

Twee weken geleden begon ik met experimenteren en daar vertel ik in weer een andere blog over. Ook vertel ik over de ‘warme’ maaltijden die ik bereidde zonder in kookpannen te hoeven kijken.

Veel plezier met de blogs die gaan volgen.

#allergie #lactose #gierst #rijstmeel #spelt #kastanjemeel #mais #amandelmeel #experimenten #gluten #voedsel #tarwe #boekweit #melkeiwit #rogge

0 views0 comments

Recent Posts

See All