• Cécile Graven

Hoe een zuidafrikaanse thriller me deed zoeken naar een recept.

en dol op thrillers en kreeg er een te leen van een buurman

Het boek heet “Orion”en de schrijver is Deon Meijer.

Het verhaal gaat over een detective in Zuid-Afrika die als hobby koken heeft.

Natuurlijk staan er geen recepten in een thriller, laat staan verhoudingen tussen ingrediënten.

Het was meer in de trant van: Terwijl hij de gesneden tomaten in de stoofpan gooide bedacht hij dat… Toen hij de groente erbij gooide en het vuur lager zette herinnerde hij zich ….

Maar de beschrijving was genoeg om het te laten klinken als iets wat ik lekker zou kunnen vinden.

Dus werd ik een soort google-detective naar welk recept in die thriller beschreven werd.

Het recept wat ik tenslotte op het internet vond heet Zuid-afrikaanse tomatenstoof. Het is zowel qua ingrediënten als bereiding een ander recept dan ik in het boek aan trof.

En het gevonden recept kan ik zeker niet zo maken, er zitten voor mij teveel allergenen in en ingrediënten die ik nooit door mijn voedsel zal gooien. Maar toch wil ik jullie dit recept niet onthouden Eronder volgt hetgeen in de detective-thriller te vinden was over dit recept.

Zuid-afrikaanse Tomatenstoof op z’n Nederlands.

Ingrediënten 4 personen

1kg verse tomaten, gesneden

1,5 kg lamsvlees, in stukjes gesneden

1 grote ui, fijn gesneden

1 el olijfolie

2 el cake-bloem

1 tl zout

½ tl vers gemalen zwarte peper

6 hele witte peperkorrels

2 laurierbladeren

1 tl bruine suiker

1 el witte azijn

Een scheutje Worcestershire saus

1 runder bouillonblokje

2 aardappels, in stukken gesneden

Bereidingswijze

Verhit de olie op een behoorlijk hoog vuur in een grote pan met een zware bodem. Haal het vlees door het bloem en bak deze bruin in de pan. Voeg de gesneden ui toe aan de pan en bak deze zacht. Roer de tomaten door het gerecht, gevolgd door zout, gemalen zwarte peper, witte peperkorrels, laurierbladeren, bruine suiker, azijn, Worcestershire saus en het bouillonblokje. Roer de ingrediënten goed door elkaar.

Dek de pan af en zet het vuur lager. Laat het gerecht gedurende 2 uur sudderen totdat het vlees mals is gestoofd. Roer het gerecht gedurende de 2 uur sudderen af en toe door en zorg ervoor dat er niets aan de bodem van de pan blijft plakken. Voeg de gesneden aardappelen toe en laat het gerecht nog 45 minuten sudderen voordat u deze smakelijke stoofschotel serveert.

Serveertip

Heerlijk met boontjes en of komkommersalade.

En nu wat ik uit het detective-verhaal haalde over die stoof op een halogeenkookplaat, Bij mij is stand 6 flink heet op een schaal van nul t/m 9.

De detective sneed de uien aan stukjes terwijl hij de olie in de koekenpan verwarmde op stand 4 en hij bakte de uien tot ze glazig waren. Hij verbrokkelde een stokje kaneel en strooide de stukjes bij de uien, zette de stand op 6.

Hij deed er de in stukjes gesneden lamsschenkel bij en de stukjes ongeschilde gemberwortel, plus wat kardemompoeder.

Toen alles goed pruttelde ( dus kennelijk al vocht erbij? ) zette hij het vuur lager, stand 4 en voegde 2 blikken tomaten toe, 1 fijngehakte groene peper en zet de stoofpot op sudderstand (3) .

Hij schilde de aardappelen, 2 , 3 of 4, afhankelijk van hoe dik hij de saus wilde maken en liet ze tien minuten koken in een ander pannetje

Hij maakte de wortels schoon, snijdt ze in hapklare stukjes en caramelliseert ze in een ingevette koekenpan met 1 eetl citroensap,1 tl bruine suiker, wat citroenrasp en laat het citroensap verdampen voor hij een klontje boter toevoegt. Dan gaan de geprakte aardappelen en zout,peper en suiker naar smaak erbij in de stoofpot. Hij kookt basmatirijst. Als 20 minuten later de rijst gaar is voegt hij de gecarameliseerde worteltjes toe en begint de borden vol te scheppen.

Ik denk dat zijn gerecht heerlijk geroken en gesmaakt zal hebben. Wat denken jullie?


#stoofvlees #kaneel #uiien #basmatierijst #kardemom #citroen #variatie #aardappels #tomaten #voedsel #zuidafrikaans #groenepeper

0 views0 comments

Recent Posts

See All