• Cécile Graven

Hoe kan je die krengen decimeren?

Update per 16 juni 2020 Inmiddels ben ik er van overtuigd dat het virus minder lang actief blijft op allerlei materialen dan  eerdere coronavirussen SARS en MERS en dat er dus niet veel kans is dat je snel besmet wordt door materialen. Ook denk ik inmiddels dat handen schudden ongevaarlijk is ( tenzij iemand net in zijn of haar hand heeft gehoest, jou een hand geeft en jij met je eigen hand in de buurt van je mond gaat wrijven). Inmiddels is gebleken dat het virus baat heeft bij lagere temperaturen  (10 graden Celsius is het meest optimale) en een hogere relatieve luchtvochtigheid en nauwelijks bewegende lucht. Buiten met warm weer in de zon is dus prima en binnen het huis goed ventileren, liefst door laten tochten dus.

— 0 —

Zoals ik in de blogpost ‘Een virus is geen klein diertje ‘ al uitlegde is een virus geen levend diertje. En je kan het dus niet dood maken. Het kan wel onschadelijk gemaakt worden. De drie manieren waarop ze onschadelijk gemaakt worden staat ook in die blog. En ieder van ons heeft wel zeep in huis om heel veel dingen in het sop te zetten, niet alleen onze handen, maar ook alle dingen die van glas of metaal of aardewerk of plastic zijn gemaakt.

Maar ja, je mobieltje kan je geen sopje geven, en je boeken of je papieren evenmin. Deze blog gaat over hoe lang het virus buiten een menselijk lichaam in leven kan blijven en wat je kan doen om het aantal virussen zo klein mogelijk te maken.

Maar eerst wil ik iedereen graag op het hart drukken je te realiseren dat als er bij jou in de buurt iemand ( onwetend ) Covid-19 heeft en het virus wordt uitgehoest of geniest dat dan de virussen best lang in de lucht blijven hangen. Zonder goed mondkapje kan je dus het virus inademen. Met het mondkapjes-tekort loopt iedereen het risico ziek te worden. Ook jonge mensen ! Waan je dus niet veilig! Op 17 maart j.l. moeten er al minstens 198.000 mensen besmette mensen hebben rondgelopen die dat nog niet wisten en misschien nu nog niet weten dat ze COVID-19 hebben gehad of nog hebben. (statische berekening en cijfers van het RIVM)

Eerst zal ik schrijven over welke dingen je kan gebruiken om virussen te decimeren op voorwerpen die je niet kan afsoppen.

Daarna zal ik schrijven over hoe lang het virus op diverse oppervlakten actief kan blijven.

De gebruikte gegevens komen uit een studie van Tang et all van februari 2020. Deze gegevens hebben betrekking op SARS-Covid-1. Nu hebben we te maken met SARS-Covid-2. Dus kan dit virus gevaarlijker of minder gevaarlijk zijn dan Covid-1. Daarover heb ik nog nergens gegevens kunnen vinden. Het kan dus zijn dat de werkingsduur van een desinfectans langer of korter moet zijn dan hier staat.

Dank aan Bert die de chemische termen voor mij heeft vertaald uit het Engels.


logaritmische vergelijkingsgrafieken Tang et all.


DECIMEERDERS :

Daarnaast is geïnventariseerd welke desinfectiemiddelen werkzaam zijn bij een gegeven concentratie en tijdsduur van toepassing. Als je 8 uur moeten poetsen voor een goede werking is dat niet handig.

Conclusie van de auteurs dat de volgende stoffen het beste lijken te werken:

62-90% alcohol (ethanol) 30 seconden

0,5 % waterstofperoxide (in de winkel kan je volgens mij max. 3% krijgen) 1 minuut

0,1 % natriumhypochloriet (bleekwater bevat ca. 5% en bij wortelkanaal behandeling wordt 2% oplossing gebruikt.(1 minuut)

Ethanol kan je als privépersoon niet kopen, gekochte sterke drank bevat te weinig alcohol. Dus daar hebben we niet veel aan.

Waterstofperoxide is dus zeker goed en is waarschijnlijk nog wel te verkrijgen.

Natriumhypochloriet is ook niet zo te koop, maar zit wel in bleekchloor, Berts conclusie : met verdund bleekwater kom je een heel eind. Mijn tip: doe de waterstofperoxide of het verdunde chloor in kleine spuitflesjes dan kan je het sneller verspreiden over grotere oppervlakken.

HOE LANG HET DUURT om 10 procent afname van het aantal virussen te bereiken.

In het rapport van Tang et all is er gezocht gezocht hoe lang verschillende virussen actief blijven op diverse materialen. Het meest bepalende zijn temperatuur en relatieve luchtvochtigheid. Hoe droger en warmer des te sneller breekt het virus stuk, hoe meer water in de lucht en een lage temperatuur, des te langer blijft het virus in leven. Een natte dweil in een koud schuurtje blijft bij 4 graden Celsius zelfs minimaal 29 dagen actief En ook als het vriest blijft het virus actief. En tja verhuizen naar de Sahara is niet bepaald voor iedereen weggelegd.

In de lucht neemt het virus ongeveer met een tiende deel af per 3 uur.

Dat betekent dus dat als je een vierkante meter lucht hebt  waar 10.000 corinavirusjes in zitten ( en er geen nieuwe bij kunnen komen) dat er dan na 3 uur nog 1000 actief zijn, na 6 uur nog 100, na 9 uur nog 10 en na 12 uur zijn ze allemaal inactief.

Op koper begint de afbraak binnen 10 minuten, 10% afname van actieve virussen per 1 uur. Dus is het virus pas na 10 uur blootstelling inactief geworden.

Op staal duurt het ongeveer 2 keer zo lang om de 10% vermindering te behalen, dus het virus ploft pas na 20 uur.

Karton en papier: ongeveer 8 uur > 80 uur

Plastic en andere kunststoffen : 24 uur. > 240 uur.

Wat ik NIET uit het rapport heb, maar waarvan ik wel denk dat het werkt omdat het ontvet: Hardware- en toetsenbord reinigers.

Ik hoop dat jullie deze info nuttig hebben gevonden. En misschien heb je ook nog iets aan de tips van de dag?

Vragen? Ik vind het fijn als je die stelt via de commentaar-mogelijkheid onder dit blog.

Dank voor het bezoek en het lezen. 🙂

#desinfectantenvoorthuis #virussendoden #actiefvirus #waarmeeschoonmaken #alsietsniettegenzeepkan #zelfbescherming

2 views0 comments

Recent Posts

See All