• Cécile Graven

Houden hordeuren het virus tegen?

Kan een hordeur het virus buiten houden ?

” Ik wil dat virus niet in huis hebben. Kan een hordeur het virus tegenhouden ?” vroeg iemand aan me. “Nee ” antwoordde ik. ” En als ik die hordeur nu helemaal vol smeer met zeepschuim? ”

” Dan nog niet. Er vliegen misschien wat virussen tegen het schuim, die dan knappen. Maar de schuimbelletjes knappen en dan zit er alleen wat zeep op de draadjes van het hor.” Om geen hele dialoog te schrijven: Er bestaat geen enkele manier om het virus buiten te houden.

Een corona-virus lijkt op foto’s en tekeningen best groot, maar als je een hoofdhaar neemt en kijkt naar het puntje dan passen daar makkelijk een paar duizend virusjes op. Ze zijn zo klein dat ze door de kiertjes van een gesloten deur kunnen dwarrelen, door je schoorsteen, door de afzuigkap, door de kiertjes in ramen. Als je niet binnen blijft neem je ze van buiten naar binnen mee op je kleren, op je schoenen, op je huid en in je haren.

Het enige wat je kan doen is tijdens het buiten ( moeten) zijn dit proberen te beperken tot de tijd dat de zon fel schijnt tijdens de uren dat de zon ons bereikt tijdens de ozongat uren. Dat is hier ruwweg tussen 11 uur en 3 uur. Dan zijn er buiten wat minder actieve virussen.

Een virus is geen levend diertje

Maar let wel, UV-C stralen mogen dan slecht zijn voor het virus, ook voor mensen zijn die stralen niet goed, ze kunnen huidkanker veroorzaken.

Lieve mensen,

nadat de eerste patient met Covid-19 in Nederland opdook raakte ik meer en meer in paniek naarmate ik zag welke ontoereikende maatregelen door de regering werden genomen en hoe ontoereikend de RIVM-voorlichting was. Ik las een interview met een statisticus ( iemand die heel veel getallen analyseert) die aan de hand van betrouwbare gegevens over de hele wereld in landen met een besmetting gemiddeld 5 % van de bevolking besmet is. In dichtbevolkte landen zoals Nederland moet het nog meer zijn dan die 5 % en in dunbevolkte landen minder. Uitgaande van die 5 % zouden er in Nederland op 17 maart jongst leden in Nederland zo’n 200.000 patiënten met Covid-19 moeten zijn. Het RIVM wist op die dag van 1750 mensen dat die besmet waren ! Een verschil van, afgerond, 198.000 mensen ! Wetende dat elke bekende besmette persoon er minstens 3 andere mensen mee besmet dan kom je al op het duizeling wekkende getal dat er 198.000 maal 3 =394.000 mensen bij komen die besmet zijn. En die dus ook weer 3 personen kunnen besmetten. Ik geloof dat dat in de wiskunde een logaritmische toename wordt genoemd. Tja en als je zelf niet weet dat je besmet bent en besmettelijk bent dan blijf je niet binnen en je blijft werken en besmet je dus heel wat mensen meer dan 3.

Omdat er hier in Nederland pas sinds een week het testen of iemand het virus bij zich draagt op een iets grotere schaal gebeurt heeft niemand een idee of er bij jou in en rond huis Sars-CoV-2 virussen rond zweven of zich hebben vastgehecht aan allerlei materialen. ( Dat vind ik nog steeds een beangstigend idee.)


rood zijn de sterftecijfers in verhouding tot de sterfte cijfers als ze normaal zouden zijn


Maar toen ik me realiseerde dat er geen enkele manier is om dit virus buiten de deur te houden kwam ik tot rust. Me zorgen maken en proberen het virus buiten de deur te houden had geen enkele zin en daar veel tijd en energie in steken was nutteloos.

Wat ik wel kon doen was proberen plekken die ik veel aanraak ( zoals het toetsenbord van mijn computer, mijn bril, de keukenkraan, het flesje met vloeibare handzeep, de armleuningen en de rempedalen van mijn rolstoel etc. ) zo zepig mogelijk te houden. ( zie ook mijn tips van de dag).

Omdat er 2 keer per dag mensen van de thuiszorg binnen komen, 1 maal per week de huishoudelijke hulp, 1 keer per week de bezorger van de supermarkt, 1 keer per 14 dagen de bezorger van Hofweb ( die heel fantastisch al anderhalf jaar mijn boodschappen nog voor me uit de kratten haalt ook omdat ik dat zelf niet meer kan ) en regelmatig bezorgers van medicijnen en de bezorgers van pakketpost, probeer ik een grote invasie van het virus te voorkomen door plekken die zij aanraken zo snel mogelijk in te zepen. Deurknoppen en lichtknopjes hebben mijn prioriteit. (Om dat zo efficient mogelijk te doen trek ik huishoudhandschoenen aan en daarover een oud stel ( fleece) handschoenen die ik heb doordrenkt met afwasmiddel. Daarmee raak ik al de knoppen aan, plus een stukje omgeving. Ik laat die fleece handschoen vol zeep gewoon liggen. En als de handschoen te droog wordt druppel ik er weer wat water over. Eerst deed ik het met een lapje en sop, maar een emmertje sop vervoeren terwijl je in een rolstoel zit en dan deurknoppen schoon maken is niet echt handig. Vandaar de handschoen methode.

Pfoeh dit is wel een lang verhaal geworden.

Ik hoop dat jullie met de gegevens in deze blogpost wat kunnen .

Als jullie zelf nog tips hebben, meldt ze dan svp hier via een commentaar. Dan kunnen alle andere lezers/lezeressen hier er ook hun voordeel mee doen .

Wees veilig allemaal.


hordeur


O ja, sorry voor missende dubbele puntjes boven de e, door een software fout in mijn schrijfprogramma, kan ik die niet zetten. Het dakje boven de e die eigenlijk hoort in het woord enquete wil ook niet 😦

#CoronaVirus #bescherming #verspreiding #doden #statistieken #besmettingen

3 views0 comments

Recent Posts

See All