• Cécile Graven

Jumbo, Voedsel of vulling?

Excuses to my non-dutch-readers, but the following story I cannot tell in English. It is about supermarketchain Jumbo and their idea what can be called food.

Gisteren was ik te moe om te koken, maar ik had wel zin in iets warms, dus besloot ik een kant-en-klaar-maaltijd bij de Jumbo te kopen.

En toen zag ik de maaltijd met de melding: Hollands! Stoofperen met aardappelpuree en een runderlap.

Natuurlijk weet ik dat ik de aardappelpuree melkpoeder zou zitten, waar ik niet tegen kan.

En ik weet dat de jus waarschijnlijk maiszetmeel zou bevatten, ook niet best voor mij, maar ik hoefde de jus natuurlijk niet te consumeren. En ja, ik wist dat het eten talloze suikers met allerlei schuilnamen zou bevatten want de Jumbo maakt zelfs de satésaus zoet. ( Bah, volgens mij hoort satesaus te smaken naar pindakaas met sambal en een vleugje citroen).

Maar ik dacht: wat kan je verpesten aan Hollandse stoofpeertjes en een runderlap?

Het zag er zo oerhollands uit.


Maar als ik in de winkel de kleine lettertjes van de ingredientenlijst had kunnen lezen, dan had ik dat maaltje zeker niet gekocht! Het bleek een mix van indische specerijen en producten van de chemische fabriek!

Voor wie het interesseert komt hier de lijst van dingen die mijn moeder zelfs niet in Hollands eten zou hebben gestopt, laat staan mijn oma:

De aardappelpuree maakt 42 % van het gerecht uit. Behalve aardappels en de al genoemde melkpoeder zitten er peper, nootmuskaat en zout in.( Nootmuskaat is voor mij ook een allergeen.)

Dan de stoofpeertjes, die maken 28% van het gerecht uit.

Nou ja, eigenlijk maar 25,8 %, die andere 2,2, % bestaat uit water, suiker, appelbesconcentraat ( ! ) , kaneel, kruidnagel, conserveermiddel.

Tja als ik peertjes stoof gaat daar ook kaneel bij, en als het geen roodkokers zijn een scheutje rode port of rode wijn, maar zeker geen andere dingen.

Maar goed, misschien vind je dit nog wel meevallen.

Laten we eens kijken naar dat runderlapje dat 16 % van de maaltijd uitmaakt.

Eeen runderlapje is een lapje vlees, toch? Nee dus. Dit runderlapje bevat behalve het vlees zelf water, zout, stabilisatoren ( 3 verschillende E-nummers) , korianderzaad, witte peper, paprikapoeder, gember, foelie, kruidnagel, kardemom, chilipeper, zuurteregelaar, gekarameliseerde suiker, gemodificeerd maiszetmeel, tomaat , ui, knoflook, gedroogde glucosestroop ( ook een suiker), rundereiwit, natuurlijke aroma’s, suiker, gemodificeerd aardappelzetmeel.

Klinkt erg oerhollands he? Komt geen toko aan te pas.

En dan de bouillon, tja, waar die zit? In de jus misschien? Ja.

Maar goed de bouillion bestaat uit rundvlees, water, maltodextrine (ook een suiker),zout, glucose ( ook een suiker), gistextract en suiker. Verder nog zonnebloemolie, gehydroliseerd raapzaadeiwit, voedingszuur. Melkzuur, een kleurstof met code150c.verdikkingsmiddel E412, conserveermiddelen E 202 en E 211 ).

Dan de jus: 14% water, gemodificeerd maiszetmeel, tomaat,ui, knoflook ,natuurlijke aroma’s, suiker, gemodificeerd aardappelzetmeel, bouillon ( zie hierboven), zonnebloemolie, gehydroliseerd raapzaadeiwit, paprikapoeder, zout, kleurstof E150c, verdikkingsmiddel E412, conserveermiddelen E202 en E211,

Okee, ik heb allergieën die de reactie op dit soort ‘voedsel’ heftig ongezond maken, maar ik denk niet dat veel mensen deze maagvulling zouden willen omschrijven als ‘gezond’ en “Hollands!”.

Jumbo je mag dan een prijsstunter zijn, maar dat kan je alleen zijn door troep in dingen van je eigen merk te stoppen!

#health #chemischetroep #Jumbo #maaltijd #onhollands #gezondheid

1 view0 comments

Recent Posts

See All