• Cécile Graven

Kippenpoten , asociale chauffeurs en peper-kerriesoep

Kerriepoeders

De bestelling bij de Kruidenkaravaan was binnen gekomen dus dat was om te beginnen al een genot voor neus en oog . Gemalen chipotle morita, gerookte rode jalapeno pepers , ze geven sauzen en marinades een rooksmaakje en een vleugje smaak van chocolade en pruimen . Deze pepers zijn gematigd heet .

En dan mijn lievelings kruidenmixen: kerriepoeders.

Dit keer de Hindoestaanse, de Indiaase, de Khorma, de Vindaloo en de koningin der kerrie-poeders, Roghan Joss. Jammer genoeg was de Maleisische kerriepoeder uitverkocht.

Als jullie meer willen weten van deze kerriepoeders laat het dan svp even weten in een commentaar.

Die kippenpoten

Mijn oudere ex-kater verdedigt zijn territorium nog even fel alsof hij geen je-weet-wel-kater is. Hij was nu wel erg moe en mager, dus besloot ik tot het geven van een speciale traktatie: een rauwe kippenpoot. Maar ja, kippenpoten zijn stukken goedkoper in een grote voordeelverpakking dan in een bakje met 2 er in, dus kocht ik een grote bak van die dingen. Een voor Benno. De rest in de grill. Ik at dus een paar dagen gegrilde kippenpoten.

En wat die asociale chauffeurs er mee te doen hebben?

In de kern van mijn dorp is de maximum snelheid 30 km per uur. Maar ‘s avonds en ‘s nachts stikt het er van de idioten ( meestal testoronbommetjes – in de auto van pa- denk ik) die hier met 80 tot 100 km/uur door de straat scheuren. (Moge zij zich allen te barsten rijden voor dat ze iemand dood rijden of invalide maken.) Een van die idioten reed een paar jaar geleden mijn Benno aan. Hij was er slecht aan toe, heeft het overleefd, maar heeft nog steeds een bekken wat een halve wervel verschoven is en waar hij duidelijk nog pijn van heeft. En zijn beide boven snijtanden werden afgebroken. Met een hele rauwe kippenpoot kan hij niets beginnen, dus snijd ik het vlees recht af evenwijdig aan het grote bot en breek van het grootste gewricht de knars af. Zo kan hij het behappen. Met het resterende vlees op het bot gaat hij nog wel aan de gang, maar voordat al het vlees weg is, geeft hij de strijd op. Tja en aangezien ik van de generatie ben die nooit eten weggooit, ging zijn bot en mijn laatste gegrilde kippenpoot en een laagje water in een pannetje en werd op zacht vuur te trekken gezet. Na 3 uur had ik een mooi zoutloos kippenbouillonnetje. Ik verwijderde het gekookte vlees, dat kreeg Benno een dag later.


Benno


Extra water er bij een een blokje groentebouillon, een half handje rijst wat zout en

De Peperkorrels

Ik houd van vers gemalen zwarte peper, maar mijn pepermolen begaf het. Zit dus met een grote bus vol zwarte peperkorrels. Gooide er daarvan ook en stuk of 20 a 30 in de soep en liet dit meekoken/sudderen met de rijst. Een goed bij kip passende kerrie erbij (de Hindoestaanse) en wat druppels olijfolie om de kerriesmaak te ontsluiten. Toen had ik een prima maaltijdsoepje, waar onder andere mijn even uit Portugal overgekomen zusje en ik gisteren uitbundig van genoten.


Samengevat : maak een bouillonnetje, kook er peperkorrels, wat zout, rijst, kerriepoeder en wat olijf olie in mee, 5 minuten hoog tot het kookt, dan nog 15 minuten sudderen.

En natuurlijk kun je er groentes aan toe voegen of een aardappel of rijstmeel meekoken om het een gebonden soep te maken. Lekker met en gekookt ei en teffbrood er bij.

#peperkorrels #asociaal #soep #kerriepoeder #chauffeurs #gewondekat #rijst #glutenvrij

2 views0 comments

Recent Posts

See All