• Cécile Graven

Mijn eerste brood ontstond per ongeluk

Zoals ik in de inleiding   al aangaf kwam ik uit op de broodvervangers kastanjecrackers en rijstwafels. Tamme kastanjes zijn zoet dus crackers van het meel ook. En rijstwafels zijn happen gebakken lucht ( en nog slecht voor je bloedsuiker-spiegel ook ). Maar aan zelf brood gaan bakken was ik nog lang niet toe. Ik snakte naar iets hartigs en stevigs en ik zou het moeten doen met de dingen die ik in huis had en die ik in een koekenpan kon klaarmaken.

Het eerste ingrediënt waaraan ik dacht waren rijstvellen. In theorie kan je daar wraps van maken die je dan eventueel ook met wat olie kan bakken. Ik zeg in theorie, want het is me nog nooit gelukt er iets in te pakken zonder zo’n vel te scheuren. Maar goed, ik kon het altijd nog eens proberen.

Dan de vulling, hm ik had munbonen ( zijn groene soja bonen of ook wel taugéboontjes genoemd) in huis. Als ik nu wat munbonen liet ontkiemen voor vers groenvoer en wat meer liet wellen om van wat dan ook een smeuïge wrapvulling te maken?

Enthousiast gooide ik munbonen in water.

De volgende ochtend schrok ik me wild. Er waren genoeg munbonen voor een weeshuis. Ik zou nog enorme hoeveelheden rijstvellen moeten bestellen en het zou dan zeker een week duren eer ik ze in huis had. (Het was in de tijd dat ik een gebroken enkel had en het huis echt niet uitkon. )

Wat te doen?

Ik bedacht dat ik van gepureerde munbonen wel een soort kroketten kon maken.

Ik goot de munbonen af, liet ze uitlekken, kookte ze, pureerde ongeveer een kwart hoeveelheid tot grof, die zette ik opzij.

De andere 3 kwart pureerde ik, steeds proevend met zout, kerrie en cayennepeper toevoegingen tot het heel smeuig was. Vervolgens mengde ik grof en fijn en gooide er op de gok van rijstmeel door en liet het opstijven.

Tja, en toen bleek het geen smeuige rolbare massa te zijn, maar een soort ongebakken koek.

Nou ja, de smaak zou goed moeten zijn, dus deed ik wat olie in een pan en bakte het geheel in olie  eerst op laag vuur zodat het binnenste kon garen,later op hoger vuur om de twee kanten te bruinen. Toen het genoeg was afgekoeld duwde ik voorzichtig op de bovenkant. Het duwde wat in maar kwam weer omhoog na het loslaten. Later las ik dat dat precies zo hoort te zijn met echt munbonenbrood.

Het ‘brood’ was lekker maar wel erg brokkelig.

En ik at er ruim een week lang 2 maaltijden per dag van. Soms met wat olijfolie er op, soms wat alpro-boter, toen het brood wat droog begon te worden ondanks aluminiumfolie verpakking in de koelkast.

Nu weet ik inmiddels dat er recepten voor munbrood op het internet staan, maar geen één die ik qua ingrediënten mag volgen. Ze zijn wel glutenvrij, maar dan worden voor de plakkerigheid of mais, of rogge, of gierst toegevoegd. En soms zuivelprodukten.

Als je een regulier munbrood wil bakken vind je via google geschikte recepten door te zoeken op munbonen + brood bakken + koolhydraatarm.


Sinds kort heb ik het bestaan van vlozaad ( ook Psyllium of Husk Fibre genoemd) ontdekt. Dat schijnt plakkracht te geven en extra vezels te bevatten. Te koop in supermarkten en natuurvoedingswinkels voor goudgeld voor een klein beetje, bij bulkpowders.nl voor 500 gram.

Ik ga daarmee experimenteren met speltbrood binnenkort. Je hoort van me.

Heb je vragen , aanvullingen, commentaar, fijn, laat het me svp weten door hieronder een reactie te geven.

Cécile

#munbonen #allergie #mun #bonen #Psyllium #cayennepeper #kerriepoeder #rijstmeel #spelt #zout #HuskFibre #bulkpowdersnl #voedsel #rijst

0 views0 comments

Recent Posts

See All