• Cécile Graven

Nasi Goreng a la Cécile

Nasi Goreng a la Cécile

Het recept voor gewone nasi goreng ga ik hier niet geven, want iedereen heeft verschillende voorkeuren voor nasi-groenten, nasikruiden etc. etc. Je kan dit gerecht maken voor zoveel personen als je wilt en voor elke persoon reken je op 1 ei.

Er zijn maar 2 , mogelijk 3, dingen echt anders.

Het belangrijkste verschil is de volgorde waarin je ingrediënten toevoegt en een extra ingrediënt : kerriepoeder. Heel veel kerriepoeder.

En als je gewend bent een gebakken ei per persoon te bakken voor bij de nasi goreng, dan gebruik je net zoveel eieren als anders maar ze worden niet apart gebakken.

Eerst iets over de kerriepoeder. Ik houd van kerrie, maar ik geef niet echt om de soorten kerrie die je in de supermarkten kunt kopen. Van welk merk ook, ze zijn allemaal wat vlak, ze lijken qua smaak op elkaar. Ik bestel mijn kerriepoeders online, meestal in zakjes van 25 gram, en ik kies een kerriepoeder op basis van de andere ingrediënten in een gerecht. In dit geval koos ik voor Hindoestaanse kerrie, lekker pittig, maar ik had ook kunnen kiezen voor bijvoorbeeld een citroenkerrie of voor een kerrie die niet al te lang verhit mag worden.

Dan de volgorde van het koken en bakken:

Kook de rijst gaar. Terwijl de rijst op staat:

Dan snijd je je nasi-groenten ( soepgroenten kan ook) heel fijn en kookt die in een gesloten pannetje in een bodempje water 10 minuten, het is de bedoeling dat de groenten beetgaar of nog iets gaarder zijn en dat er nog steeds vocht ( water plus groentennat) in het pannetje zit. Hou het pannetje dicht en laat het niet snel afkoelen.

Je zet een wok met iets olie op middelhoog vuur en smelt daar spekblokje of -reepjes in. Bij een matige soort spek komt er eerst veel water uit en kookt het spek meer dan het bakt. Als het begint te bakken gooi je er hamblokjes ( of stukjes kip) door.

Je snijdt knoflook fijn en de uien ( als die niet al in een kruidenmix zitten of al je gewoon veel ui lekker vindt) Ondertussen hussel je de ham- en spekblokjes af en toe door elkaar.

Snijd een paprika ( of meer) in vrij grove stukken en doe die bij de ham- en spekblokjes, schep de rauwe paprikastukjes zoveel mogelijk naar de heetste plek, de bodem. Zet het vuur hoger. Voeg na een paar minuten de uien toe en zorg dat die of glazig bakken of beetgaar koken ( afhankelijk van hoe vochtig het is in de wok)

Voeg de fijngesneden knoflook toe ( door de tijd tussen snijden en verwerken wordt de knoflook extra geurig en smakelijk) en roer alles weer goed door.

Voeg de nasikruiden toe , bak even doorgeroerd mee en voeg dan wat water toe zodat het gerecht flink nat wordt. Laat even pruttelen zodat de kruidensmaak goed intrekt en er weer veel vocht verdampt, we moeten weer richting bakken i.p.v. koken

Vervolgens strooi je ( veel) kerriepoeder over alles heen, ik maak altijd de hele bovenkant geel, ik schep het iets om en zet dan het vuur nog wat hoger. Dan schep ik de gekookte soepgroenten met aanhangend water boven op de andere ingrediënten. Door het vocht en de natte groenten wordt de kerrie echt goed verdeeld . Ik roer het flink door en dan gooi ik de rijst er door, goed roeren tot er geen witte korrels rijst meer te zien zijn, maar alleen (kerrie)gele.

Als het mengel goed dampt/heet is, breek ik een ei boven de hete nasi goreng. En roer dat heel snel door, als ik niet alle rijst kan bereiken gaan er meer eieren bij, 1 voor 1. Dus maak je nasi voor 4 personen dan neem je vier eieren die je dan stuk voor stuk door een ander kwart van je nasi roert. De eieren worden daardoor al niet meer verdeeld in eiwit en eigeel maar stollen mooi lichtgeel snel tussen de hete rijst. Nog even extra aandacht voor het laatste ei en het gerecht is klaar.

Het voordeel van deze nasi goreng is dat hij niet langer bestaat uit losse korrels rijst met losse andere ingrediënten die zelfs makkelijk van een lepel vallen als je  een hap wilt nemen, maar aan elkaar kleven en in brokjes geschept of geprikt kunnen worden.  Dit is dus een Nasi Goreng die je desgewenst met een bord op schot kan eten 😉

De foto hieronder is niet van mij, maar het lijkt op mijn recept al zijn de groene groenten bij mij veel kleiner gesneden en de paprika juist grover. En op de foto is natuurlijk niet alles aan elkaar geplakt met ei.


Nasi Goreng met kerriepoeder


#kruiden #tvmaaltijd #spekblokjes #kerriepoeder #nasikruiden #ui #Nasi #hamblokjes #Nasigoreng #nasigoreng #kip #kerrie #uien #knoflookei

1 view0 comments

Recent Posts

See All