• Cécile Graven

Niet iedereen lust groenten

Raar maar waar, in tuinbouw-land Nederland eert bijna niemand evenveel groenten en fruit als wordt aangegeven op de ( nu echt wel achterhaalde ) schijf van vijf.

Ik zelf ben ook niet bepaald een groente-liefhebber. Erwtensoep, hutspot en allerlei soorten bonen vind ik lekker, maar die mag ik niet (meer).

Gezonde dingen zoals broccoli eet ik wel, omdat het gezond is, maar niet omdat ik het lekker vind.

Ik eet het dan met gerookte zalm of makreel, zodat ik zo min mogelijk van die brocolli proef.

Ook gezond zijn rode bietjes. Die uit potjes in het zuur vind ik wel te eten, maar als je ziet wat er allemaal aan toegevoegd is, tja, dan eet ik dat maar niet.

Ik koop ze dus of rauw of voorgekookt, maar de grondsmaak in bietjes blijft me tegenstaan. Ik besef wel dat de bietjes juist zo gezond zijn omdat ze allerlei spore-elementen uit de grond halen.

( Over waarom bieten zo gezond zijn staan helemaal onderaan deze blog een verzameling weetjes over bieten gesprokkeld op diverse voedselblogs en wikipedia. )

Door oedeemproblemen zit ik al maanden per half uur 20 minuten in mijn sta-op-stoel met de voetenplank hoog. Dan kan ik niet veel anders doen dan klooien op mijn tablet. Op zoek naar iets interessants kwam ik op YouTube en vlogsite tegen van een Amerikaanse dokter met meerdere specialismen en die had een vlog over rode bieten of te wel kroten. Hij vertelde dat hij bieten binnenkreeg door onder andere thee van te maken. Hij gebruikte beetroot juice powder.

Je kon er iets lekkers en eetbaars van maken door het op te lossen in welke vloeistof dan ook.

Nou dat oplossen in koude vloeistoffen gaat niet heel erg goed zoals je op de tweede foto hieronder ziet.

Omdat ik niet van zoet houd koos ik schapenkefir ( licht zuur) voor een eerste experiment. Oplossen in kokend water gaat wel goed en smaakt prima.Ik denk dat het vooral een goede methode is om kinderen genoeg groenten binnen te laten krijgen.

Waar je het ook in oplost, het spul maakt alles rood of roze. Ik wed dat je er zelfs katoen mee zou kunnen verven, zo geconcentreerd is de kleur. Ik denk dat als je kind van vanillevla houdt en je het daar door mengt je mooi oranje vla krijgt.Ik zou zeggen: probeer het eens en laat via een reactie svp weten wat jij met het spul deed.

Bedankt voor het lezen van deze blog.


Gesprokkelde wetenswaardigheden over de rode biet: Rode bieten Het belangrijkste bestanddeel van rode bieten of krootjes is water; het vezelgehalte is drie procent en de koolhydraten zijn ook in een zeer kleine hoeveelheid van acht procent aanwezig.

Sporters waarderen het bloedsomloopstimulerende effect van de rode biet omdat dit het uithoudingsvermogen verhoogt. De spieren worden beter van zuurstof voorzien, wat ten goede komt aan de spieropbouw.

Het hoge percentage vezels vertraagt ​​de omzetting van koolhydraten in glucose, waardoor de bloedsuikerspiegel slechts langzaam stijgt.

De vezels binden gifstoffen en schadelijk cholesterol, dat vervolgens wordt uitgescheiden in de ontlasting.

De kleurpigmenten en vitamine C helpen het lichaam te ontgiften, zijn ontstekingsremmend, versterken het immuunsysteem en kunnen zelfs beschermen tegen sommige soorten kanker. Kortom, rode bieten passen uitstekend in een gezond dieet.


De biet is een echte vitaminen- en mineralenbom en kan daardoor op veel manieren een positieve invloed hebben op de gezondheid. Bovendien bevat deze wintergroente weinig calorieën en weinig vet, dus het is geen wonder dat rode biet een van de gezondste groenten is.


Vitaminen en mineralen

Rode biet bevat vitamine A, B-vitamines, vitamine C en foliumzuur. Het levert ook de mineralen jodium, calcium, kalium, magnesium, natrium, fosfor en veel ijzer (die door de vitamine C beter door het lichaam kan worden opgenomen en gebruikt). De knol bevat ongeveer 0,8 milligram ijzer per 100 gram, wat veel is in vergelijking met andere groenten en daarom geschikt om ijzertekort te voorkomen. De combinatie van vitamine C, foliumzuur en ijzer ondersteunen tezamen de bloedvorming.

7 views0 comments

Recent Posts

See All