• Cécile Graven

Paleo Kletskoppen

Op het internet kwam ik dit recept tegen:

Ingrediënten:

50 gram gehakte amandelen

100 gram biologische roomboter

100 gram palmsuiker

75 gram kastanjemeel ( kan ook zijn boekweit of amandelmeel)

snufje zout.

Bereiden:

Oven voorverwarmen op 175 (hete lucht 155)

Leg bakpapier op de bakplaat

roer de boter in de kom zacht en meng het met de suiker. Voeg meel, amandelen en zout toe, meng het goed doorheen

De massa is nu een plakkerig geheel

Maak met 2 theelepels hoopjes beslag en leg die op ruime afstand van elkaar op de bakplaat

8 a 10 minuten in de oven, tot de koekjes geheel zijn uitgelopen en de randjes bruin zijn, je moet de koekjes zie borrelen.

Laat ze afkoelen tot ze koud en hard zijn. En bewaar ze in een goed afgesloten blik.

Op de een of andere manier lukt het me zelden om letterlijk het recept te volgen. Ik denk altijd dat iets anders er in, het ene er uit lekkerder zal zijn, zelfs als ik er door mijn allergieën niets aan hoef te veranderen. Hieronder wat ik veranderde en wat ik volgende keer niet of weer anders moet doen:

Oké, ik gebruikte amandelmeel want kastanjemeel zou naar mijn smaak te zoet zijn. En dat was geen slechte ruil.

Palmsuiker had ik niet in huis dus gebruikte ik bruine basterdsuiker, maar 20 gram minder dan het recept want ik had nog een theelepel honing over en een pufje agavesiroop in een knijpflesje. En zoet vind ik af en toe wel lekker, maar te zoet niet. Het nadeel van bruine suiker is dat het beslag om te beginnen al bruin is, dus je ziet niet als de randjes al bruin zijn en ze uit de oven moeten. De mijne bakten dus aan.

De amandelen kreeg ik niet fijn genoeg gehakt, zodat daarvan te veel grove stukjes in de kletskoppen terecht kwamen, het geen de hechting niet bevorderde. Maar goed mijn hakmachientje met trekkoord krijgt dingen alleen maar heel klein gehakt als ik het ding goed vol stop en ik had geen behoefte aan nog meer fijngehakte amandelen.

Het zout liet ik weg en de roomboter verving ik door kokosolie.

Dat laatste was niet slim, want doordat kokosolie een veel lager smeltpunt heeft dan boter bleef de kokosolie te lang vloeibaar en liep, eenmaal buiten de oven, uit de rest van de deegmassa. Daardoor plakten de suiker en het meel niet echt goed meer aan elkaar. Het verschilde per schepje beslag. Volgende keer dus maar planta of zo gebruiken i.p.v. Kokosolie.

Tenslotte: ik ben dol op de smaak van kaneel ( volgens mij is kaneel overigens ook heel goed tegen overprikkelde darmen) en daarom voegde ik er een ruime theelepel kaneelpoeder aan toe.


verbrande koekjes, niet de mijne


Die toevoeging doe ik zeker volgende keer ook.

Ik heb een magnetron die zegt ook hete lucht oven te zijn.

Nadeel is dat de ronde bakplaat in verhouding tot die van een normale oven erg klein is.

Ik kon dus maar de helft van het beslag in een keer verwerken.

Ik had geen zin om te wachten tot de eerste lading koud zou zijn en besloot dat ik de tweede batch in de koekenpan zou gooien, die was ongeveer even groot.

Ik gebruikte stand 9 van de halogeen kookplaat, duidelijk een te hoge stand, want na een paar minuten begonnen ze aan te branden. Maar los daarvan waren ze afgekoeld prima te eten. Ik denk dat ze op bv met stand 6 in ca 5 minuten klaar zouden zijn geweest.

Ik ga dit recept zeker nog een keer uitproberen met stukjes gekonfijte gember i.p.v. gehakte amandelen

#paleo #amandelmeel #kokosolie #suiker #kletskoppen

0 views0 comments

Recent Posts

See All