• Cécile Graven

Persoonlijke vragen beantwoord

Updated: Dec 22, 2020

Het heeft me ontroerd dat een paar mensen de moeite hebben genomen om hier mijn email-adres op te zoeken of me via de messenger op facebook te benaderen met vragen waarop ik mogelijk geen antwoord zou willen geven via commentaren op mijn blog vanwege mijn privacy.

Dank jullie.

Omdat er vragen bij zaten waarop de antwoorden misschien ook voor anderen interessant zijn noem ik hier die vragen op en beantwoord ze.


Vraag: Als ik het goed begrijp heb je meer gezondheidsproblemen dan een voedselallergie. Ik heb zelf DVN en ik vraag me af of dat een reden kan zijn voor spijsverteringsproblemen. Weet jij daar iets meer over? Of heb je die ziekte niet ?

Antwoord: Ja , Dunne Vezel Neuropathie kan wel degelijk invloed hebben op je spijsvertering. Tenslotte worden de maag en de darmen ( maar ook je kaakspieren, slikmogelijkheid en slokdarmbewegingen) aangestuurd door de dunne zenuwen. Ik zelf ondervind tot nu toe problemen daardoor met maag en darmen.

Ik heb meer chronische ziekten, waarvan twee anderen die ook de werking van het zenuwstelsel negatief beïnvloeden , nl. fibromyalgie en post traumatische dystrofie in beide onderbenen.

De laatste aanwinst blijkt te zijn chronisch ontstoken peesplaat onder de hiel; En verder nog COPD en astma.


Vraag: Heb je nog andere allergieën dan die je in je voedselblog noemt?

Antwoord : Ja, jammer genoeg wel. Hier volgt de lijst:

MEDICIJNEN : Penicilline , Jodium-tinctuur, Mais of lactose als drager

contact-allergieen : Kathon CG, EuxylK400,  Maizena, Katoenapret

Niet_ voedingsmiddelen:

Ganzeveren en ganzendons, stof., berkenpollen, weidegrassen, diverse bloemenpollen

VOEDINGSMIDDELEN

Vlees : varkensvlees ?

Vis: Tonijn ( anafalactische shock in 1998) Haring Veilig: koolvis, zalm, schol, makreel,, kabeljauw

Melkproducten: Alle melkproducten en onderdelen van melk van koeien en geiten zoals boter, karnemelk, yoghurt, slagroom, zure room etc. Melkeiwitten en lactose zitten vaak ook in kant en klaar producten! {schapenkaas kan dus wel en ook mozarella van buffelmelk, ook alpro-producten (soja) mag ik.}

Granen: Mogelijk roggegluten , Mais ( maizena, ongespecificeerde gemodificeerde zetmelen), Gierst, Boekweit

Peulvruchten : capucijners, kidneybeans

Fruit : Vijgen, Kiwi

Zoetstoffen : Chocolade, lactose

Kruiden en specerijen : Rozemarijn, foelie, nootmuskaat, safraan, venkel

Paddestoelen : Alle paddestoelen (minus grote boleet), vooral champignon en morellen en shitake

Toevoegingen: E310, E 312


Een (on)aardige verzameling nietwaar?


Vraag : Ik heb je bij meerdere faceboekgroepen gezien die over ziektes gaan. Dan denk ik niet dat je nog een betaalde baan hebt. Hoe betaal je dan in vredesnaam dure biologische groenten en fruit en andere biologische producten.?

Antwoord : Ik heb inderdaad maar een heel klein inkomen. Ik zie biologische en biologisch dynamische producten als een kansvergroter om niet nog meer chronische ziekten en allergieën te krijgen. Zeg maar dat het een verzameling voedsel-supplementen zijn met variabele samenstelling. En door allerlei onderzoeken die een jaar of 30 geleden bij mij zijn gedaan is duidelijk dat ik voor sommige groenten wel allergisch ben als ze zomaar geteeld zijn, terwijl ik die groente wel kan eten als ze bio-dyn geteeld zijn.

Dat is één.

Een ander punt is de prijs.

Als er al in mijn supermarkt bio-dyn groenten en fruit te krijgen zouden zijn, dan zou ik die inderdaad niet kunnen betalen. De bio-groenten eigenlijk ook niet.

Idem als ik naar een natuurvoedingsmiddelen winkel zou kunnen.

Maar ik laat groenten en fruit plus andere verantwoord geteelde en/of gemaakte producten eens per 14 dagen door Hofweb thuis bezorgen. (Ik heb het hier vaker over Hofweb, ik heb er geen financieel voordeel bij om hen te noemen, ben alleen een enorme fan.) Het voordeel voor mij is: ik kan groenten en fruit in veel kleinere porties bestellen dan ik ze kopen kan in de supermarkt.

Groenten via de Hofweb zijn werkelijk supervers.

Om maar een voorbeeld te noemen: ik kreeg op 10 januari onder meer 2 baby-kropjes ijsbergsla en een grote rode paprika bezorgd. Van beiden at ik om de dag iets. Op 26 januari at ik het laatste beetje van de 2de krop ijsbergsla met de ¼ paprika die er nog lag. Allebei nog lekker knapperig, alsof ik ze pas die morgen had aangesneden. Omdat ik dus niets hoef weg te gooien wordt het in verhouding al goedkoper.

Nog een voorbeeld : Als ik bij mijn supermarkt soms een zakje met 2 ons soepgroenten koop en dan die zelfde dag het zakje openmaak vind ik het stinken. Een chemisch luchtje. Misschien is het de geur van rottende groenten, misschien is het spul na het snijden met iets chemisch gewassen. In ieder geval zijn veel snijrandjes aan het verkleuren ( bruinzwart aan het worden) ondanks dat het etiket zegt dat de houdbaarheidsdatum nog lang niet is verstreken.

Omdat ik soepgroenten niet alleen in een pan soep gebruik, maar ook als bijvoorbeeld vulling in een rijstpapierrol, koop ik bij Hofweb een zak soepgroenten van 4 ons en gebruik ongeveer de helft voor een kleine pan soep en de andere helft gedurende zo’n 2 weken voor die rolletjes. Natuurlijk bewaar ik het zakje koel en goed afgesloten, maar zelfs na 14 dagen ruikt de inhoud niet chemisch maar naar selderij, prei en wortel.

Dan weer blijkt duurkoop in feite goedkoop.

En nog een punt wat mijn biodyn of biogroenten goedkoop maakt: Inkopers van supermarktketens willen rechte komkommers, symetrische paprika’s, wortels zonder een vlekje en noem maar op.

Dus verkoopt Hofweb Kromkommers, tomaten waarvan de houdbaarheidstijd gaat naderen en noem maar op. En van die groenten zijn de prijzen vaak de helft van de supermarktprijzen van de gewoon geteelde producten.

Ik koop dan kilo’s tomaten en maak er voor een jaar broodspreads, tomatensaus, currysaus en hete currysaus van. Scheelt me kapitalen op bv Heinz tomatenketchup of pastasauzen ( die ik overigens niet mag door de toevoegingen).

Mijn koelkast staat vol met potjes paprika in allerlei smaken, met potten vol met ingemaakt fruit, met rabarbermoes en noem maar op.

En dan zijn er nog regelmatig gewone aanbiedingen.

Vlees kan ik zelden betalen, dus dat koop ik er maar zelden. Maar in het najaar koop ik bv 3 kg runderbotten om bottenbouillon van te maken. Na 2 dagen sudderen heb ik dan 3 liter bouillon die zo stijf staat van de mineralen en gelatine dat het na afkoelen een mooie vaste massa is en die mij , door ongeveer een ijsblokje bouillon te gebruiken als basis voor een soep, keer op keer voorziet van een smakelijke soep vol gezondheid zonder dat ik bouillonblokjes moet kopen of soepfond oid.

Dus mijn conclusie is: Biodyn en bio kunnen goedkoper zijn dan met gifstoffen bespoten producten als je ze maar slim koopt. En het is stukken gezonder.

#wortels #selderij #FAQ #soep #komkommer #chronischeziekten #bottenbouillon #voedselallergie #paprika #persoonlijkevragen #goedkoop #soepgroenten #kromkommer #antwoorden #Hofweb #duur #prei

8 views0 comments

Recent Posts

See All