• Cécile Graven

Recept voor het maken van een soepzooi in 2 varianten

Updated: Dec 22, 2020

Er is iets raars aan de hand met het woord ‘soep’.

Soep is lekker, soep is gezond, soep is makkelijk.

En toch kent het Nederlands negatieve gezegdes zoals : Ergens een soepzooi van maken… iets in de soep laten lopen..Er geen soep van kunnen koken … op soep kletsen, maar de balletjes niet kunnen vinden… oude soep oplepelen… niet veel soeps zijn… ergens geen vette soep mee kunnen maken…in de soep zitten… zware soep moeten eten en ..die soep wordt nooit zo heet gegeten als ze wordt opgediend.

Wat hier volgt is een recept dat ontstond uit mijn afkeer om voedsel weg te gooien.

De eerste dag werd het een soort vrij heldere groentesoep.

De tweede dag werd het een gebonden kerrie-soep.

Deze soep(en) ontstonden als volgt:

In mijn voorraadkast vond ik een bakje conimex kruiden voor babi ketjap. De babi veranderde ik vroeger in ajam ketjap, maar dat is ff niet belangrijk.

De mix gebruikte ik nooit omdat er na aankoop een nieuwe voedsel-allergie opdook. Ik bewaarde het pakje voor het geval ik er iemand blij mee kon maken, maar dat vergat ik elke keer weer.

Ik bedacht dat ik het misschien wel zelf kon gebruiken als ik de hoeveelheid water minstens zou verdubbelen.

In het mengsel kookte ik een flinke hoeveelheid gekookte rijst ( om de slechte rijst – koolhydraten om te zetten in gezonde onverteerbare koolhydraten ).

Voorzichtig 2 hapjes genomen van de prachtig bruin gebakken rijst… en nog geen tien minuten later een barstende koppijn die heftig opkwam maar gelukkig ook na 10 minuten weer even snel verdween . ( Zo reageer ik op nootmuskaat en foelie, maar ook op rozemarijn. )

Maar weggooien, ho maar. Als ik er nu eens soep van zou koken, zo’n 3 liter, dan was het vast wel genoeg verdund want zoveel foelie en nootmuskaat zitten er nu ook weer niet in zo’n pakje.

De dag daarvoor had ik een pakje rundergehakt uit de vries gehaald en rul gebakken. De smaak was wel oké, maar qua textuur smaakte het naar ongare spaghetti gekruist met rauwe schoenveters. Hoewel dat laatste alleen maar een vermoeden is. Ik heb me nog nooit aan het eten van schoenveters gewaagd.

Als ik nu eens een bouillon trok van het overgebleven gehakt.

Zo gezegd, zo gedaan onder toevoeging van wat zout, een halve rode ui in plakjes en 2 tenen knoflook in stukjes en natuurlijk gemberpoeder, kaneel, cayennepeper, wat kurkuma en zwarte peper. Na een uurtje trekken de bruine ketjap-rijst erbij en het vuur hoger gezet om alles even een paar minuten door te koken. Ondertussen sneed ik een paar takjes peterselie fijn en gooide die in de soep terwijl het vuur uit was.

Het was geen slechte soep, wel wat flauw en ik vond dat er nog wat peper bij kon. Een vriendin die onverwachts langskwam en mee at vond de soep vreemd smaken, maar wel erg lekker ruiken en smaken. Ze vroeg en kreeg het recept mee.

De kerrie- soep 

Maar ik wilde de volgende dag de soep nog wat meer binden in voorbereiding op de grote soep verandering. Had nog twee quinoa – rijstwafels die wat slof waren geworden. Ik brak ze in stukjes en kiepte ze in de koude soep.

Ik wist dat ik vandaag een knolselderij geleverd zou krijgen door Hofweb, dus vroeg ik een vriendin om die voor mij door de helft te snijden ( kan ik zelf niet meer). De halve knolselderij schilde ik en sneed die in blokjes. En ondertussen liet ik de soep warm worden, toen het begon te koken kiepte ik de blokjes knolselderij er bij en een paar flinke eetlepels van mijn lievelingskruidenmix: kerriepoeder. Dit keer Hindoestaanse, mild pittig en kan goed tegen verwarmen/koken. Na een kwartiertje nog wat kurkuma er door geroerd en de meeste vastere elementen met een schuimspaan uit de soep gevist en wat laten afkoelen op een diep bord. Gehakt, knolselderij en nog niet verdwenen ui gepureerd met de staafmixer en weer toegevoegd aan de soep waarin ik nog wat stukjes knolselderij had laten zitten omdat die witte stukjes zo mooi door de kerrie-soep heen schemeren.

Dit was het resultaat:


kerrie soep


Ik at er 3 koppen van en zal vast vanavond nog wel een 4de nemen.

Hoe denken jullie over deze 2 verschillende soepen?

Je kan natuurlijk ook een groentebouillon maken of een blokje gebruiken  en eventueel soepballetjes toevoegen.  Zonder soepballetjes is het ook een vegetarisch gerecht en voor zo ver ik weet ook vegan.

#knoflook #recepten #zwartepeper #kaneel #soep #kerriepoeder #knolselderij #ketjapmix #peterselie #gemberpoeder #ui #vegaan #kurkuma #vegetarisch #quinoa #rijst #rundergehakt

9 views0 comments

Recent Posts

See All