• Cécile Graven

Recept voor tomaten-curry-saus zonder gluten, suiker en E-nummers

Updated: Dec 22, 2020

Voor snacks of pizza’s

Toen ik nog kant-en-klaar-producten mocht eten gingen er in ons gezin aardig wat Heinz Tomato-Curry flesjes door. Zelfs als ik het spul nog zou mogen zou ik het niet meer kopen. De hoofdingrediënten zijn water en suiker. En bovendien zit het in een plastic knijpfles en ik prefereer mijn voedsel in glas. Als je het volgende recept volgt heb je uitgekookte goed sluitende glazen flessen of potjes nodig voor ongeveer 1 ½ liter.

Verder heb je nodig Staafmixer of blender, een schuimspaan om de tomaten uit de eerste kook te halen en in blender o.i.d. te doenAls je het hebt een aardappelstamper om de verse tomaten te pletten en een kom om dat te doen. Heb je geen aardappelstamper neem dan pakjes tomaten fritata of snij een kg tomaten in stukjes. En een pan waarin je alles goed kan laten sudderen.

Dit recept vraagt vrij lange voorbereidings- en kooktijd, maar het resultaat is wel anderhalve liter, misschien iets meer, currysaus naar je eigen smaak, zeker een maand houdbaar in een vriezer en veel langer in flessen of potjes in de koelkast.

Ik raad je aan om op een fles van je favoriete merk te kijken welke kruiden daar in zitten en die kruiden te gebruiken. Als je van een dikkere saus houdt kook dan 2 in stukken gesneden appels mee voor de pectine. Hou je van zoete currysaus houdt dan wat stevia bij de hand.

Wat ik gebruikte:

1 kg geplette tomaten ( of een kg fritata) 2 eetlepels tomaten puree

(zonnebloem) olie om de bodem van de pan net te bedekken

1 gesnipperde grote ui

vier of meer tenen knoflook, gesneden of geperst

1 rode paprika in stukjes ( of paprikapoeder, die niet meekoken)

een scheut azijn ( kies de azijn die je het lekkerst vindt)

een halve theelepel mosterdzaadpoeder

een kwart theelepel kruidnagelpoeder

1 theelepel kurkuma ( niet meekoken)

een kwart theelepel gemberpoeder

een kwart theelepel chilipoeder

kerriepoeder naar smaak, 2 theelepels

zwarte peper naar smaak

cayenne peper ¼ theelepel

1 a 2 eetlepels sojasaus.


de basis tomatensaus


We beginnen met een basis voor gewone tomatensaus.

Op zacht vuur en met de deksel op de pan de gesnipperde uien en paprikastukjes 10 minuten laten sudderen/aanbraden. De ui moet niet carameliseren .

Na 10 minuten de in stukjes gesneden of geperste knoflook er bij en ongeveer 1 minuten mee laten bakken, dan de tomaten, tomatenpuree en azijn er bij, deksel op de pan en op hoog vuur aan de kook brengen. Zo gauw het kookt even voorzichtig proeven hoe je de verhouding zoet en zuur vindt en er of meer azijn bij doen of bv wat steviapoeder.

Voeg alle kruiden minus kurkuma en paprikapoeder toe, roer het goed door, breng het weer aan de kook. Zet de deksel half op de pan en laat op zacht vuur het mengsel zacht sudderen inkoken met de deksels deels open.

Haal de pan van het vuur en proef weer, voeg eventueel nog ingrediënten toe.

Laat het geheel 10 minuten afkoelen, schep de tomaten stukken en andere nog niet fijngekookte stukjes ui en paprika er uit en maal die fijn met de staafmixer of in de blender en voeg weer toe aan het geheel. Nu de kurkuma ( en het paprikapoeder ) toevoegen, al roerend aan de kook brengen. Zo gauw het kookt de tomatencurry saus in potjes en/of flessen doen.

Laten afkoelen, in de koelkast zetten en minstens 4 uur verder koelen voor je het gaat gebruiken.

#Enummervrij #recepten #kerriepoeder #mosterdpoeder #gemberpoeder #kruidnagelpoeder #ui #recept #zelfgemaakt #suikervrij #tomaten #veellekkereingredienten #currysaus #glutenvrij

7 views0 comments

Recent Posts

See All