• Cécile Graven

Specerijen, kruiden en een basis-soep


Tegenwoordig weten we dat kruiden en specerijen meer leveren dan geur- en smaakstoffen, maar ook veel spore-elementen, in elk kruid met een andere samenstelling. Ze zijn, zelfs in kleine hoeveelheden, erg belangrijk voor de opbouw en het onderhoud van ons lichaam. Wat we wel eens vergeten als we allergisch zijn voor een kruid of specerij in een kant en klare kruidenmix en het dus niet gebruiken, we ook de andere kruiden misschien helemaal niet binnen krijgen. Kan je niet tegen koriander, eet je geen kerrie en krijg je misschien niet vaak genoeg de spore-elementen in kurkuma ( curcuma, geelwortelkruid ) binnen. Vanwege de  rozemarijn gebruik ik nooit de Italiaanse kruidenmix en door een allergie voor foelie en nootmuskaat ( die voor elk mens giftig zijn als er te grote hoeveelheden van worden geconsumeerd) laat ik elke Indische mix etc staan in de schappen).

Fabrikanten zijn niet verplicht de samenstelling van kruiden en specerijen op het etiket te vermelden, jammer genoeg. Het achterhalen van wat de ‘gemiste’ ingrediënten zijn kan vaak alleen via importeur of fabrikant. En die vraaggesprekken gaan nooit makkelijk omdat je wel eens een bedrijfsspion van de concurrent zou kunnen zijn.

Maar goed, als jij hebt kunnen achterhalen welke specerijen en kruiden wel goed voor je zouden zijn en je kan ze niet zelf snijden uit je ( vensterbank)tuin of gedroogd kopen denk dan eens aan het maken van kruiden-olie

Kruidenolie is makkelijk zelf te maken. Je hebt er 2 even grote potten of potjes met goed sluitende deksels voor nodig. ( Ik prefereer de potten van De Kleine Soepfabriek omdat die een hals hebben die even wijd is als de pot zelf. ) Je doet de schoongemaakte droge kruiden er in (vers, ontdooit of gedroogd uit een potje), vult de pot met een zo hoogwaardig mogelijke spijsolie ( ik gebruik olijf olie extra vierge ), zet deze 14 dagen op een warme lichte plaats, bij voorkeur op de vensterbank van een zuidvenster, schudt de pot minstens 1 keer per dag goed. Bij fijne kruidenstukjes liever nog vaker, om te voorkomen dat je een niet goed oplosbare kruidenkoek op de bodem krijgt.

Na die 14 dagen zeef je de kruiden eruit ( met bv een theezeefje of een koffie-filterzakje) boven een even grote pot. Daarna zet je de nieuwe pot weg op een donkere plaats.

Om variatie te houden in mijn kruiden-consumptie gebruik ik een eetlepel van een olie in bv een kom soep.

Door de problemen met mijn benen is staan nog steeds geen grote liefhebberij van mij en in een niet-aangepaste keuken is koken vanuit een rolstoel niet alles. Zo eens in de paar weken maak ik met 3 liter water een groentesoep die ik na afkoelen met de staafmixer bewerk zodat het een groene brij wordt. Eén liter gaat in een magnetron doos naar de buurman, één liter gaat in de vriezer, en de derde liter bewaar ik in de koelkast en levert me ca 4 kommen soep op, genoeg voor 4 maaltijden voor mij.. Als ik iets steviger soep wil hebben voeg ik een handje gekookte rijst toe aan de soep voordat ik die opwarm, of na het opwarmen wat noten of gepofte amarant. En ik gooi er elke keer een eetlepel kruidenolie bij ( zoals tuinkruiden-olie, olie van pepertjes, kruidnagel en laurierblad, pure selderij-olie) net waar ik zin in heb. Zo smaakt elke kop soep weer anders en krijg ik genoeg verschillende spore-elementen binnen.


Kruidnagels


Hopelijk heb ik jullie op ideeën gebracht. Geef dit blogje dan een like / duimpje Heb je opmerkingen , aanvullingen, betere ideeën? Schrijf die dan svp hieronder in een commentaar.

#allergie #sporeelementen #kerry #specerijen #basissoep #kruidnagel #kruiden #kruidenmix #laurierblad #groentesoep #nootmuskaat #kurkuma #koriander #kruidenolie #pepertjes #foelie #noten

0 views0 comments

Recent Posts

See All