• Cécile Graven

Verwarmend voedsel voor een koude dag

Verwarmend, dat is voor mij: gember.

En daar at ik vandaag twee warme gerechten mee: een soep en een rijstrol.

Wortelsoep met gember en sinaasappelsap.

Er zijn aardig wat wortelsoep recepten te vinden op het internet. En als je verhoudingen van ingrediënten wilt weten kan je beter daar kijken dan hier, want ik gooi alles naar smaak er op de ‘gok’ in. Ik reken het sap van 2 sinaasappels per (volwassen) persoon.

Een ding staat vast in mijn wortelsoep: 250 gram  per persoon schoongemaakte worteltjes is schijfjes gaan als eerste in een pannetje met weinig water en een klein snufje zout.

En omdat voor mij kurkuma en zwarte peper dagelijkse toevoegingen zijn kook ik die met de worteltjes mee. Ze horen niet bij de normale recepten, maar in ieder geval zorgt kurkuma voor een prachtige gele toets aan de soep en voor een licht bittertje wat mijns inziens prima combineert met de smaak van sinaasappelsap.

Officieel hoort in dit gerecht ook gemberstroop. Kinderen vinden zo’n zoete soep verrukkelijk, maar ik prefereer gemberpoeder en kook flink wat al mee met de worteltjes.

De peper hoort er ook niet in, maar ja ,kurkuma werkt niet voor je gezondheid als er geen peper bij zit, dus vandaar.

Wat er ook niet in hoort is een half handje gekookte rijst per bord. Maar ja, jullie weten het, ook dat is voor mij dagelijkse kost.

Normaal pureer ik de gekookte groenten in het kookvocht, maar nu wilde ik die wat grover en gebruikte de aardappelstamper.

In mijn eengezins huishouding is het niet handig om de sinaasappelsap met de groentebrij mee te verwarmen, dus ik schep de groentebrij en de rijst in een vuurvaste schaal, voeg het sinaasappelsap toe en verwarm alles tot eettemperatuur.

Na het toch wel wat zoete van de worteltjes koos ik een vrij zout rijstrol-gerecht.


wortelsoep


Rijstrol met prei en gepofte amarant.

Ik legde een rijstvel tussen een opgevouwen vochtige handdoek om plakkerig en zacht te worden.

Ondertussen sneed ik een stuk prei in dunne ringetjes en kookte die in en bodempje water gaar, nog geen 10 minuten. Ik deed een eetlepel gepofte amarant in een klein kommetje en mengde dit met sojasaus tot alle korreltjes aan elkaar gingen kleven. Ik gebruik bij voorkeur de sojasaus van kikoman, omdat die van gefermenteerde sojabonen is gemaakt.

De goed afgegoten prei in de vorm van een Vietnamese loempia iets uit het midden van het rijstvel leggen, het soja amarant mengsel er over verspreiden en de korte kanten van het rijstvel over de prei heen vouwen.

Dan aan de korte kant van de lengteas het rijstvel ook omvouwen en dan zachtjes doorrollen tot het einde bereikt is, eventueel met een beetje extra water, het sluitrandje dichtplakken.

In een klein laagje olie op hoog vuur bakken tot het korstje bruin en krokant is.

Bij grote hoeveelheden kan je het natuurlijk frituren.

Eet smakelijk.


loempia vouwen met een rond rijstvel


#rijstvel #zwartepeper #gepofteamarant #gembersiroop #loempia #wortelsoep #gemberpoeder #peperzwart #kurkuma #sinaasappelsap #worteltjes #sojasaus #amarant #rijst #lactosevrij #prei #glutenvrij

0 views0 comments

Recent Posts

See All