• Cécile Graven

Verwondering en bewondering

Bij de vorige blog ( zonder woorden)  vroeg mijn stiefbroer Peter zich af wat nu mijn ideeen bij mijn kunstwerken was. Ik antwoordde dat ik maar wat aanklooide en zeker geen conceptuele kunst maak. Maar zijn vraag liet me niet los.

Ik ben naar antwoord(en) aan het zoeken en dit is wat ik er tot nu toe over te zeggen heb:

Natuurlijk hoop ik dat de mensen mooi vinden wat ik maak, maar ik besef heel goed dat smaken verschillen. Ik hoop dat mensen die mijn werk lelijk vinden er toch wat interessants in zien.

Wat ik eigenlijk aan het doen ben is dingen maken die mensen uitnodigen ( goed) te kijken, te blijven fantaseren, te blijven dromen, te blijven genieten.

Ik doe dat op verschillende manieren afhankelijk van het materiaal waarmee ik werk.

Neem nu de kijkkastjes die ik tot nu toe heb gemaakt.


IMG_3688

Deze vertelt zeker geen verhaal, het is een samenbrengsel van allerlei elementen die geen relatie met elkaar hebben. maar als je er de tijd voor neemt is er heel wat in te zien.( Voor meer foto’s zie Kijkkastje ) Zie je bv een stuk van de binnenkant van een abalone-schelp? Of de gedroogde sprinkhaan in een flesje? Het is dus echt een kastje waarbij het draait om het goed kijken

Het volgende kijkkastje nodigt behalve tot goed bekijken ook uit tot onderzoeken ( Wat zit er in het doosje waarop staat dat er vleermuisvleugels in zitten? Waar zijn de twee drakenvleugels? ). Maar bovenal is het een aansporing te blijven fantaseren en dromen. Wat voor soort tovenaar is eigenaar van een alchemistisch kabinet ? Wat wordt er gebrouwen  in het distelleertoestel?


IMG_0205

Die uitnodiging tot goed kijken, dromen en fantaseren zit ook in al mijn altered books, zij het in wisselende verhoudingen. Bijvoorbeeld het boek ‘ Vertrokken met onbekende bestemming‘  is een aansporing tot dromen en fantaseren. Het boek ‘ Kleurrijk ‘   is een aansporing tot het genieten van kleuren en kleurencombinaties. En het boek ‘ Ik zie ‘ …. Juist ja. En als je goed kijkt zie je in het oog op de voor-cover waar het boek hoofdzakelijk over gaat.


voorkaft

voorkaft


In mijn canvassen etc probeer ik ook die uitnodiging tot echt bekijken te stoppen.

Ik breng in de ondergrond allerlei lagen aan, zowel fysiek door het gebruik van lagen papier, diverse hoogtes structuurpasta, door het er op plakken van allerlei dingen. Maar ook door verschillende al dan niet doorzichtige verflagen over elkaar heen te brengen.

Hoe ik zo’n achtergrond bijvoorbeeld opzet heb ik laten zien in mijn blog over het schilderij ‘ de twee lepeltjes  ‘.

Vandaag wil ik daar wat meer van laten zien.

Ik gebruik vaak papier wat ik eerst zelf ‘gekleurd’ heb. Hier zie je wat voorbeelden van dergelijke stukken papier:


handgeverfde papieren

handgeverfde papieren


Hieronder 2 voorbeelden van achtergronden die liggen te wachten op verdere bewerking.


IMG_0780
IMG_0779

En hier een foto van een werk waarmee ik bezig ben. De gelaagde achtergrond is deels aangevuld met een eveneens gelaagde voorgrond. Het werkje ligt nog te drogen, dus ik weet nog niet of het af is. In ieder geval zitten er aspecten in die op een foto niet zijn vast te leggen, namelijk het changeant-effect in heel veel delen van dit werk. Iets kan op de ene manier bekeken goudkleurig zijn, een andere kijkhoek en het is felblauw, of lila of rood of… Dat effect heb ik in de achtergrond bereikt door verschillende lagen doorzichtige verf aan te brengen en poeders en pigmenten te gebruiken met een iriserend effect, de voorgrond bestaat ondermeer uit een zwarte cirkel die in feite een oude cd is. Daar waar het zwart is weggekrast zie je het regenboog-effect van een cd. Ook erbij een detailfoto’s van een stukje achtergrond.


w i p

w i pIMG_0781detail 1

Ik hoop dat jullie het leuk vinden meer te hebben gelezen en gezien over het ‘waarom’  van mijn werk.

Bedankt voor het lezen en een fijn weekend toegewenst 🙂

#schilderijen #art #layers #kunst #lagen #genietenbewonderenverwonderen #kijken

2 views0 comments

Recent Posts

See All