• Cécile Graven

Zit ik in de puree? vroeg de appel angstig.

Zelden. Is het antwoord op die vraag.

Meestal zit ie in de appelmoes.

Appelmoes.., hét middel om bij kinderen ongewenste groenten naar binnen te krijgen, wat appelmoes er door en het is opeens wel te pruimen.

Als mensen al geen zoetekauwen van nature zijn dan worden ze het wel door de potjes baby- en peutervoeding uit ondermeer Zoetermeer. ( Hm, meer zoet , zoeter, zouden ze daarom daar hun fabriek hebben ? )

Als appelmoes in potjes tot moes gekookte appels waren dan zou ik het wel vaker eten, misschien. Maar zelfs de beste kwaliteit appelmoes zit nog opgescheept met extra suiker.

En bovendien zijn ze allemaal zo waterig als wat.

Appelpuree is ook verkrijgbaar in potjes. Wel puur, maar duur.

En zelfs het kleinste potje is voor een eengezinshuishouden rijkelijk veel.

Af en toe heb ik zin in wat zoets, maar niet altijd in het schillen en snijden van een appel. Soms is een hele appel me zelfs te veel.

De oplossing? Ik maak appelpuree van 1 enkele appel.

Jaren terug kocht ik twee appelpofbakjes voor in de magnetron. Dat was in de tijd dat mijn oude moeder last kreeg van tanden en kiezen.

Zo zien die dingen er uit.


appelpoffer


Een groot formaat plastic bakje met deksel met stoomgaatje in appelvorm.

Er bij zat een vreemde vorm appelboor die ook bedoeld schijnt te zijn om de vulling in het appelboorgat te duwen.

Het artikel kwam uit Taiwan, en de vertaalde handleiding was werkelijk komisch.

Wat ik er van begreep was dat je rozijntjes moest laten weken, en uitgelekt moest mengen met bruine suiker. Ondertussen moest je het klokhuis er uit boren en dan de onderkant dicht stoppen met marsepein. Dan de vulling er in doen en aanstampen, in het stoombakje doen, klont boter er op, deksel er op en dan 6 a 8 minuten in de magnetron op de hoogste stand. En weg is de gezonde appel.

Tegenwoordig gebruik ik de pofbakjes om kleine beetjes appelpuree te maken.

Een klein laagje water met ongewelde rozijnen onderin het bakje ( tegen het vastbranden van het er uit lekkende appelsap), de uitgeboorde appel er in. 8 minuten in de magnetron en je lepelt de appelpuree er zo uit. En de rozijnen kan ik natuurlijk opeten, maar meestal doe ik ze in wat (alpro)yoghurt.

#appel #appelmoesappelpuree #gepofteappel

0 views0 comments

Recent Posts

See All