• Cécile Graven

Zuurkoolstampot met rode biet en gember

Updated: Dec 22, 2020

Het thema van vandaag: Variaties op de Rode Biet.

Iedereen kent de rode biet wel.


rode (zomer)bietjes


Koken, afkoelen en in blokjes als salade met bijvoorbeeld aardappel en appel of augurk.

Lekker bij haring.

In stamppot.

Als rauwkostsalade met b.v. appel en ui of in de huzarensalade.

Stoven met b.v. ui en azijn.

In soep met een scheutje kookroom (light). Roosteren.

Vroeger was bedenken hoe je een rode biet zou bereiden niet erg moeilijk. Of je waste,schilde , sneed hem in blokjes of reepjes en maakte er een salade van.

Een grote winterbiet kookte je een uur in water met azijn, de azijn zodat de biet niet blauwpaars zou verkleuren. Dan wreef je onder koud stromend water de schil er af en gooide hem terug in de pan om je vingers niet te verbranden. In plakjes gesneden arriveerde de biet dan traditioneel op tafel met aardappels of aardappelpuree en gekookte kabeljauw in botersaus.

En nu kan je talloze bietenrecepten bij elkaar googelen.

Toch denk ik dat ik een nieuwe variatie voor je heb.

Geinspireerd door dit recept voor bietenballetjes 

 ( https://www.hofweb.nl/recepten/zweedse-bieten-balletjes   ) heb ik dit gerecht aangevuld met zuurkool, gember en rode biet en aardappels tot Stamppot Rode Biet met zuurkool en gember .

Om te beginnen met die bietenballetjes, het recept staat er op in een vegan-variatie.

Ik heb de variant zonder bonen maar met rundergehakt en een eitje gemaakt en er geen balletjes van gedraaid maar de rul gehakt variatie door het wel te kneden maar dan als een soort koek te bakken , ondertussen duwend om er weer kleiner stukjes van te maken, zeg maar hapklaar en kleiner. Ook heb ik wat gepofte amaranth toe gevoegd om het wat luchtiger te maken. Je kan hiervoor verse bietjes en verse ui nemen, maar een pot rodebietjes met ui er al in is ook prima, alleen het sap er uit laten lekken in zeef of vergiet.

Misschien deed ik er te weinig vers geraspte gember in, maar ik vond het niet pittig genoeg, dus deed ik er op mijn bord sambal badjak door en dat beviel me beter. En nog wat kikoman sojasaus. En je kan er op je bord bv ananas door doen om het zoeter te maken, of wat gemberstroop, of honing. Of juist wat uitgebakken spekjes of ….

Goed, nu de stampot.

Je koopt een pak zuurkool, laat het vocht weglopen of vangt dit op ( het vocht van zuurkool met wat water opdrinken is bere-gezond voor je darmflora ). Eventueel spoel je de zuurkool nog even met koud water om de zuurzoute smaak nog meer te verdunnen.

Voor de gekookte bieten gebruik je ongeveer ¾ van het gewicht van de zuurkool en voor de aardappels neem je ietsje meer dan het gewicht van de zuurkool… overigens, met puree van zoete aardappel is dit ook lekker.

Bietjes en zuurkool en aardappel stamp je door elkaar met in water of (soja)melk opgeloste gemberpoeder, desgewenst wat kaneel, wat zout. Voeg dan de rulle gehakt toe en roer dit er door of serveer de balletjes er bij zoals het in het hofweb-recept staat.

Ik vind dit een erg lekkere combinatie, maar natuurlijk kan je het op je bord nog varieren. En kinderen vinden deze zuurkool erg lekker met een beetje honing ( niet de vloeibare, daar zit niets gezonds meer in).

Probeer het eens uit en laat me weten wat je er van vindt a.u.b.

#zuurkool #recepten #gember #sambal #sojakoksroom #stampot #vegan #metvlees #rodebiet #rundergehakt

3 views0 comments

Recent Posts

See All